CEBULA, SZCZYPIOREK, KOPEREK I CZOSNEK



HISZPAŃSKA ZUPA CZOSNKOWA
SKŁADNIKI: 6 kromek białego chleba, 10 ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¾ l wody, 4 jajka na twardo lub w koszulkach, 4 łyżki drobnego szczypiorku, sól, pieprz, czerwona sproszkowana papryka, kubek jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Rozgniecione z solą 2 ząbki czosnku i pozostałe pokrojone z grube plasterki podsmażyć w oleju, wrzucić kostki chleba, doprawić, obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą, dodać szczypiorek i gotować kilka minut. Przełożyć na talerze i dekorować cząstkami jajek i kleksem jogurtu.
BOMBA WITAMINOWA NA CHLEB I ZIEMNIAKI
Przepis mam od mojej przyjaciółki Alinki. Od kilku lat robię go na okrągło przez cały rok, bo uwielbiam ten smak i zapach. Robię od razu wielką michę, wiec składniki kupuję w hurtowni. Najlepszy byłby koper z ogrodu lub kupiony na targowisku, ale nie małe gałązki takie jak z supermarketów, lecz spore, takie jakie dajemy do kiszonych ogórków.
SKŁADNIKI: takie same ilości: kopru, grubego szczypioru z białymi cebulkami i natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny świeżo zmielony.
PRZYGOTOWANIE: Zieleninę drobno posiekać, doprawić w misce do smaku oliwą, solą  i pieprzem. Przygnieść wszystko łyżką i wstawić na 2 godz. do lodówki, żeby się "przegryzło" i gotowe. Można jeść z chlebem i masłem lub pomidorem,dodawać do okraszenia ziemniaków, sałatek,... Pychota:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz