PASTA
SEROWO – RYBNA
SKŁADNIKI: 1
puszka konserwy rybnej w pomidorach, 15 dag twarożku śmietankowego, pęczek
natki, sól, pieprz do smaku
Rozgnieść
widelcem rybę. Posiekać drobno natkę. Wymieszać składniki rozgniatając je na
gładką masę.
PASTA TWAROGOWO – RYBNA
SKŁADNIKI: 1
ryba wędzona (np.: makrela), 15 dag twarożku śmietankowego, pęczek koperku,
sól, pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany (dowolnie).
Rybę oczyścić
ze skóry i ości. Posiekać koperek. Wymieszać składniki na gładką masę.
PASTA JAJECZNO – RYBNA
SKŁADNIKI:
puszka konserwy rybnej w oleju, 2 jaja na twardo, 2 łyżki majonezu, pęczek
szczypiorki, sól, pieprz do smaku
Rybę, drobno
poszatkowane jaja i posiekany szczypiorek wymieszać z majonezem i rozetrzeć
widelcem na gładką masę.
PASTA Z AWOKADO
SKŁADNIKI: 1 miękkie awokado, 10dag kremowego
serka śmietankowego, łyżeczka soku cytryny, ogórek wężowy, sól, czarny pieprz.
Można dodać kilka kropel maggi
PRZYGOTOWANIE: Z przekrojonego na pół awokado
wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżką ze skórki, zmiksować z serkiem, doprawić
sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
PASTA Z OGÓRKA WĘŻOWEGO
SKŁADNIKI:
ogórek wężowy, poszatkowany drobniutko ząbek czosnku, 20dag tłustego
twarogu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Zmiksować obrany ogórek i odsączyć
go na sicie. Wymieszać na gładką masę z pozostałymi składnikami.
PASTA Z NATKI
SKŁADNIKI: 1/8 l śmietanki kremówki, ½ kostki
masła, 125g wiórków ementalera, kosteczki z 1 cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1
łyżeczka słodkiej papryki, po 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku.
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać wszystkie składniki,
doprawić solą i pieprzem, schłodzić lekko przed podaniem.
SKŁADNIKI: takie same ilości: kopru, grubego szczypioru z białymi cebulkami i natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny świeżo zmielony.
PRZYGOTOWANIE: Zieleninę drobno posiekać, doprawić w misce do smaku oliwą, solą i pieprzem. Przygnieść wszystko łyżką i wstawić na 2 godz. do lodówki, żeby się "przegryzło" i gotowe. Można jeść z chlebem i masłem lub pomidorem,dodawać do okraszenia ziemniaków, sałatek,... Pychota:)
SKŁADNIKI: 750g masła, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć dobrze wszystkie składniki i podzielić na tyle porcji ile ma być rodzajów masła. Ta ilość jest przewidziana na 7 porcji. Z każdą porcją mieszamy dokładnie podane składniki. Można podawać te pasty w kubeczkach lub wyciśnięte przez szprycę na talerzykach.
1. chrzanowe: porcja masła + starty chrzan,
2. orzechowe: 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych + porcja masła,
3. serowe: 75g startego sera (zależnie od tego jak intensywny chcemy mieć smak wybieramy ser słodki lub ostry, może być na przykład gouda, ementaler, rokpol, gorgonzola,...) + porcja masła,
5. worcesterowe: 1/2 łyżeczki sosu Worcester + porcja masła,
4. ziołowa: 50g suszonych ziół wg smaku + porcja masła; nie korzystajcie z gotowych mieszanek, bo jest tam glutaminian sodu, utrwalacze smaku,... najczęściej dobierane zioła: suszony czosnek, sproszkowane: natka, gorczyca, szczypiorek, koperek, lubczyk i seler,...
5. paprykowe: 50g czerwonej papryki bardzo drobno poszatkowanej i łyżeczka słodkiej papryki + porcja masła,
6. szczypiorkowe: 2 łyżki szczypiorku bardzo drobno poszatkowanego + porcja masła,
7. curry: 1 łyżeczka curry + porcja masła.
BOMBA WITAMINOWA NA CHLEB I ZIEMNIAKI
Przepis
mam od mojej przyjaciółki Alinki. Od kilku lat robię go na okrągło
przez cały rok, bo uwielbiam ten smak i zapach. Robię od razu wielką
michę, wiec składniki kupuję w hurtowni. Najlepszy byłby koper z ogrodu
lub kupiony na targowisku, ale nie małe gałązki takie jak z
supermarketów, lecz spore, takie jakie dajemy do kiszonych ogórków.SKŁADNIKI: takie same ilości: kopru, grubego szczypioru z białymi cebulkami i natki pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny świeżo zmielony.
PRZYGOTOWANIE: Zieleninę drobno posiekać, doprawić w misce do smaku oliwą, solą i pieprzem. Przygnieść wszystko łyżką i wstawić na 2 godz. do lodówki, żeby się "przegryzło" i gotowe. Można jeść z chlebem i masłem lub pomidorem,dodawać do okraszenia ziemniaków, sałatek,... Pychota:)
PASTY Z MASŁA
Jeżeli chcemy zrobić zimny bufet lub niedzielne śniadanie inne niż wszystkie, możemy zrobić kilka rodzajów masła:SKŁADNIKI: 750g masła, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć dobrze wszystkie składniki i podzielić na tyle porcji ile ma być rodzajów masła. Ta ilość jest przewidziana na 7 porcji. Z każdą porcją mieszamy dokładnie podane składniki. Można podawać te pasty w kubeczkach lub wyciśnięte przez szprycę na talerzykach.
1. chrzanowe: porcja masła + starty chrzan,
2. orzechowe: 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych + porcja masła,
3. serowe: 75g startego sera (zależnie od tego jak intensywny chcemy mieć smak wybieramy ser słodki lub ostry, może być na przykład gouda, ementaler, rokpol, gorgonzola,...) + porcja masła,
5. worcesterowe: 1/2 łyżeczki sosu Worcester + porcja masła,
4. ziołowa: 50g suszonych ziół wg smaku + porcja masła; nie korzystajcie z gotowych mieszanek, bo jest tam glutaminian sodu, utrwalacze smaku,... najczęściej dobierane zioła: suszony czosnek, sproszkowane: natka, gorczyca, szczypiorek, koperek, lubczyk i seler,...
5. paprykowe: 50g czerwonej papryki bardzo drobno poszatkowanej i łyżeczka słodkiej papryki + porcja masła,
6. szczypiorkowe: 2 łyżki szczypiorku bardzo drobno poszatkowanego + porcja masła,
7. curry: 1 łyżeczka curry + porcja masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz