CUKINIA, BAKŁAŻAN, DYNIA, KABACZEK

 Myślę, że te warzywa są u nas jeszcze mało doceniane, a jest przecież tyle ciekawych przepisów. Czasem trzeba sięgnąć do innych kuchni...
MUSAKA Z BAKŁAŻANA I MIĘSA
Musaka uważana za danie greckie przywędrowała tam z Turcji. Jest bardzo smaczna i pożywna. Jest wiele odmian musaki i jej składniki zależą od pomysłowości autora. Wegetarianie mogą zamiast mięsa dać ser, na przykład feta, szpinak i cukinię. 
SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsistych pomidorów, 1 1/2 kg bakłażanów, 3 cebule, 3 jaja, 20 dag startego żółtego sera, 1/2 kg mielonego mięsa (może być wieprzowe, wołowe, baranina, z indyka, drobiowe,.. każde, ja daję wieprzowo - wołowe), 5-7 łyżek tartej bułki, 5 gad masła, 5 dag mąki, 400 ml mleka, 7 łyżek oleju, sól, szczypta cukru, gałka muszkatołowa, pieprz, oregano lub tymianek, maggi do smaku, 1 kieliszek wermutu.
PRZYGOTOWANIE: Bakłażany bez obierania kroimy w plastry dość grube i posypane solą odstawiamy aż puszczą sok. Obrane cebule kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy razem. Bakłażany przepłukujemy wodą i smażymy na innej patelni na złoty kolor. Dolewamy wermutu i 1/2 szkl. wody. Doprawiamy obficie wg smaku, ale tak aby masa była pikantna. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Dosypujemy bułkę tartą  i mieszamy. W żaroodpornym naczyniu układamy na przemian warstwę bakłażanów i masy mięsnej, a każdą z nich posypujemy startym serem. Na końcu powinno być mięso, na które układamy pokrojone w grube plastry pomidorów, tak żeby zachodziły na siebie gęsto. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę i rozprowadzamy ją ciepłym mlekiem, mieszamy cały czas, żeby nie było grudek. Gotujemy jeszcze ok. 10-12 min. Studzimy. Do letniego wbijamy całe jaja i miksujemy.  Polewamy sosem naszą musakę i zapiekamy w piekarniku 180C przez ok. 60 min. Pod koniec pieczenia posypujemy serem, żeby się stopił. Możemy udekorować listkami oregano przed podaniem. 

DUSZONE WARZYWA
Moja kompozycja własna :)
SKŁADNIKI: 2 młode cukinie, 2 bakłażany, 4 pomidory, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, bazylii, suszone ziła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oliwie w garnku. Bakłażany pokroić na plastry, posolić i po ½ godzinie przelać wodą, poddusić na małym ogniu  razem z pokrojonymi w kostkę cukiniami i cebulami. W trakcie duszenia dodać poszatkowane zioła. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem  i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do warzyw. Dusić  razem, aż wyparuje sok z  pomidorów i sos trochę zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać wyciśnięty przez praskę lub poszatkowany bardzo drobno czosnek, sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko lub świeżą bagietką.
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA I SZYNKI PARMEŃSKIEJ
przepis pochodzi z portalu francuskiego www.cuisineAZ.org.
SKŁADNIKI: 6 bakłażanów, 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej, 1 mozzarella, 2 duże cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Umyć bakłażan,  obciąć końcówki, pokroić na plastry w poprzek bakłażanu. Podgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i obsmażyć na niej każdy plaster bakłażana z obu stron. Jeśli potrzeba dolewać  oliwy, ale potem każdy plaster odsączyć na papierze kuchennym. Pokroić kulkę mozzarelli na plastry. Obrać cebule a jej plastry zeszklić na patelni. Nagrzać piekarnik  do 180C. Układać plastry bakłażana na dnie foremki, na to cebulę, plastry szynki i mozzarellę, na przemian aż do wypełnienia foremki. Na górze powinien byś ser. Posypać solą i pieprzem. Piec 20 min. Podawać gorące, letnie lub zimne.
Ja po pokrojeniu bakłażana zawsze posypywałam go solą i odstawiałam na chwilę, potem spłukiwałam sól z wytworzonym sokiem, żeby usunąć goryczkę z pestek bakłażana. 
CUKINIA Z CEBULĄ I POMIDORAMI
Szybkie i bardzo smaczne dani na kolację mojego pomysłu. SKŁADNIKI: 3 młode cukinie, 2 cebule, 2 pomidory, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. 
PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucić pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać kostkę cukinii bez skórki, plastry pomidorów, sól i pieprz do smaku. Można dodać inne przyprawy lub zioła dla zaostrzenia smaku. Dusić pod  przykryciem 15-20 min. Podawać z pieczywem i masłem. 
CUKINIA FASZEROWANA
SKŁADNIKI: 2-3 młode cukinie, 1 szkl. oleju, 2 jaja, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki, 1 szkl. mleka, 2 łyżki masła, sól.
FARSZ: 40dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 cebula, jajko, 1/2 bułki, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz mielony lub tłuczony w moździerzu, duża garść natki pietruszki, papryka mielona.
PRZYGOTOWANIE: Cukinie obrać, poobcinać końcówki, wydrążyć środek, żeby było miejsce na farsz. Podsmażyć poszatkowaną w kostkę cebulkę. Połączyć z mielonym mięsem, namoczoną w wodzie bułką, jajkiem, poszatkowaną natką pietruszki i przyprawami. Nadziać cukinie, obtoczyć je w mące, zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem i obtoczyć tartą bułką. Włożyć do frytkownicy lub rondla z nagrzanym olejem i smażyć przez 10-15 min do zrumienienia na złocisty kolor. Potem włożyć cukinie do brytfanki z masełkiem, przykryć  i wstawić na 60 min do piekarnika na małym ogniu. Podawać pokrojoną  w grube plastry na półmisku wyłożonym pokrojoną  w paski sałatą lodową i pomidorami. Podawać z pieczywem lub ryżem.

ZAPIEKANKA Z CUKINII, WĘDLINY  I PIECZAREK
SKŁADNIKI: 1 kg małych cukinii, 20dkg kiełbasy lub parówek, 2 duże cebule, 40dkg pieczarek, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia, czubata łyżka masła, żółtko, czubata łyżka mąki, 1 szkl. mleka, 3-4 czubate łyżki tartego sera żółtego, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Cukinie pokroić w talarki 1 cm. Cebule pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w paski. Podsmażyć talarki kiełbasy. Zeszklić cebule, dodać pieczarki i podsmażyć. Dodać krążki cukinii. Poddusić razem. Pod koniec dodać poszatkowaną natkę i usmażoną kiełbasę. Z mąki i mleka zrobić jasną zasmażkę, dodać 1/2 tartego sera. Wymieszać z żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Do natłuszczonego naczynia przełożyć warzywa, zalać zasmażką serową, posypać pozostałym startym serem. Zapiec w gorącym piekarniku przez 25 min. Podawać z pieczywem lub młodymi ziemniakami i pikantną surówką.

QUICHE BEZ CIASTA Z CUKINII
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.com.
SKŁADNIKI: 2 cukinie ok 400g, kubeczek świeżej śmietanki 15%, 40g utartego parmezanu, 2 jaja, 150g szynki gotowanej w plastrach, 20g kaszy manny, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 189C. Zagotować wodę i wrzucić do niej kostki cukinii, zagotować. Dosypać kaszy manny i zamieszać. Gotować 1 min. Jaj ubić ze śmietaną, startym parmezanem, szynką pokrojoną w kostkę i przyprawami. Połączyć dwie masy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec przez 15min. Podawać gorące z pikantną surówką, ćwikłą,… 

PLACEK Z CUKINII (przepis francuski Aline)
Aline, to sympatyczna Francuzka, która nauczyła mnie kilku ciekawych przepisów, które na stałe weszły do mojej kuchni.
SKŁADNIKI: 200 g mąki, 1 cukinia, 1 banan, kilka orzechów laskowych, 310g cukru, 2 jaja, 2 laski wanilii, 50 ml mleka, cytryna, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 10g proszku do pieczenia, sól, masło do wysmarowania foremki.
PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Posmarować masłem formę do keksu i oprószyć mąką. Całe jaja utrzeć z cukrem, aż się rozpuści, dodać miąższ wanilii, poszatkowany banan, zmiksować całość aż się połączy. Z obranej i przekrojonej cukinii wydrążyć środek z pestkami, zetrzeć na tarce i dodać do masy jajecznej. Dodać kilka krople cytryny, olej, mleko, mąkę oraz szczyptę soli. Dobrze wymieszać składniki i przelać  do foremki. Na wierzchu rozsypać posiekane orzechy. Piec ok. 40 min.
DUSZONE WARZYWA
SKŁADNIKI: 2 młode cukinie, 2 bakłażany, 4 pomidory, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, bazylii, suszone ziła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oliwie w garnku. Bakłażany pokroić na plastry, posolić i po ½ godzinie przelać wodą, poddusić na małym ogniu  razem z pokrojonymi w kostkę cukiniami i cebulami. W trakcie duszenia dodać poszatkowane zioła. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem  i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do warzyw. Dusić  razem, aż wyparuje sok z  pomidorów i sos trochę zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać wyciśnięty przez praskę lub poszatkowany bardzo drobno czosnek, sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko lub świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz