TIRAMISU Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ
Dzięki Ci Panie za tiramisu w każdej postaci :) Uwielbiam ten deser i nie mam żadnych wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu :)SKŁADNIKI: 3 jaja, 250 g mascarpone, 200 g czarnej czekolady, 200 g biszkoptów dla dzieci w kształcie łyżeczek, 3 gruszki, 4 łyżki cukru, 20 cl płynnej śmietanki, 25 cl mocnej kawy.
PRZYGOTOWANIE: Obrać gruszki i pociąć na małe kostki. Żółtka ubić z cukrem aż masa będzie biała. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mascarpone. Dodać delikatnie pianę z białek i kawałki gruszek. Podgrzać czekoladę aż się roztopi, dodać śmietankę i zamieszać, aż masa będzie gładka. Na dnie pucharków ułożyć biszkopty dobrze nasączone kawą, na to kłaść cienką warstwę masy czekoladowej i na to mascarpone gruszkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 2 godz.
SMAŻONY BUDYŃ Z CZĄSTKAMI POMARAŃCZY
Jadłam ten deser w
Hiszpanii bardzo mi smakował. Nie wiem, czy podany tu przepis jest poprawny,
ale smak udało mi się odtworzyć.
SKŁADNIKI: 4 pomarańcze., 1 paczka budyniu
śmietankowego, 400ml mleka, 120g cukru, 2 jaja, 2 łyżki bułki tartej, 50g
masła, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cynamonu.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować budyń jak w przepisie na
opakowaniu z mlekiem i 80 dag cukru. Wylać go na płaską formę do ciasta.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Kroić nożem maczanym w wodzie na kwadraty
3x3cm, obtaczać w jajku i bułce wymieszanej z cynamonem. Smażyć na mocno
rozgrzanym oleju z masłem i układać na półmisku. Wyfiletowane cząstki
pomarańczy (wycięte ostrym nożem z błonek) podsmażyć lekko w pozostałym oleju,
wykładać na budyń i podawać. Budyń oczywiście można zrobić samemu, będzie
zdrowszy:)
KUTIA
Cały rok czekam na
ten przysmak :) Nie ma dla mnie Bożego Narodzenia bez kutii tak jak nie
czułabym w pełni świąt Wielkiej Nocy bez sernika mojej mamusi i nie
zamieniłabym jej na żaden inny deser bożonarodzeniowy. We wszystkich przepisach
dodaje się mleko, ale moja mamusia poradziła, żeby zamiast mleka dodawać śmietanę,
bo wtedy kutia nie skwaśnieje chociaż i tak znikała zawsze bardzo szybko więc
mleko nie zdążyłoby skwaśnieć :)
SKŁADNIKI: 2 szkl. maku, 50dag pszenicy lub
pęczaku, 2 szkl. śmietany, ½ szkl miodu, 1 paczka cukru waniliowego, ½ szkl
cukru, 1 szkl rodzynek, ¾ szkl posiekanych orzechów włoskich, ¾ szkl
posiekanych migdałów, 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, można
dodać jeszcze inne bakalie: orzechy laskowe, kandyzowaną papaję, kandyzowany
ananas, morele, wędzone śliwki, … kandyzowana andżelika do dekoracji lub
kandyzowane zielone liście pora.
PRZYGOTOWANIE: Przepłukany mak, zalewamy wrzącym
mlekiem, gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu mieszając od czasu do
czasu. Gdy wystygnie odsączamy i przepuszczamy raz przez maszynkę do maku
lub 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnymi oczkami. Można oczywiście
kupić puszkę zmielonego maku do makowca, tylko trzeba uważać na składniki, żeby
nie było chemii. Pszenicę lub pęczak
gotujemy w dużej wodzie i odsączamy gorące. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie i
odsączamy jak staną się miękkie, siekamy. Cukier gotujemy w 100ml wody aż zrobi
się syrop, dodajemy cukier waniliowy. Łączymy wszystkie składniki. Podajemy w
szklanej lub kryształowej salaterce udekorowane z wierzchu całymi bakaliami.
MOCZKA
Mało popularny
deser wart przygotowania, bo jest bardzo smaczny…
SKŁADNIKI: 1l wody, ½ l kompotu z agrestu lub
śliwek, 20 dag rodzynek, woreczek słupków z migdałów (ok 10dag), 10dag
suszonych moreli, 10dag wędzonych śliwek, 10dag orzechów włoskich, tabliczka
czekolady deserowej, 10dag pienika, sok z cytryny, płatki migdałów do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojony w kostkę piernik zalać zimną wodą a gdy
wsiąknie wodę miksujemy na jednolita masę i podgrzewamy cały czas mieszając. Morele
i śliwki kroimy w paseczki, siekamy orzechy i wrzucamy z migdałami do masy
piernikowej. Wlewamy kompot bez owoców i zagotowujemy. Owoce kompotu przecieramy przez sito i dodajemy do
masy piernikowej. Dodajemy kawałki czekolady. Cały czas mieszamy, żeby nie
przypalić. Gdy się zagotuje doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, bo ma być
słodko-kwaśne. Deser podajemy schłodzony i posypany płatkami migdałowymi.
BANANY
ZAPIEKANE Z MIGDAŁAMI
Nie widzę nic złego w uczeniu się od najlepszych, złe jest udawanie, że dzieło innych jest nasze... Przepis pochodzi z
portalu www.cuisineAZ.com
SKŁADNIKI:
6 bananów, 50g płatków z migdałów, 70g wiórków kokosowych, 2 torebki cukru
pudru, sok z 1 cytryny, szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Wyciąć
z foli aluminiowej 6 dużych kawałków i 6 kawałków z papieru do pieczenia. Na
jeden talerz wysypać cukier waniliowy, na drugi wiórki kokosowe. Obrane banany
skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w cukrze waniliowym i wiórkach kokosu.
Ułożyć banany po środku papieru ułożonego na folii. Posypać pozostałymi wiórkami
kokosowymi i cukrem waniliowym, odrobinę posolić. Zamknąć banany w papierze
szczelnie owiniętym folią. Zapiekać na rozgrzanym grillu lub w piekarniku w temp.150C przez 15 min. W tym
czasie podsmażyć płatki z migdałów na patelni bez tłuszczu. Banany podawać
posypane zrumienionymi płatkami migdałowymi.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Ten deser jest nieziemsko
dobry, ale koszmarnie kaloryczny. Dwie kopiate łyżki tego musu to prawie 580kcal,
czyli prawie połowa dziennej porcji. No cóż, czasem trzeba też zgrzeszyć …:)
SKŁADNIKI: 2 żółtka, szczypta cynamonu, 50g masła,
200g białej czekolady, 100g białej czekolady z chrupkami, 1 łyżka soku z
cytryny, 150g śmietanki kremówki,
SOS: ½ kg wydrylowanych wiśni, lub truskawek,
jagód, malin, … mogą być mrożone poza sezonem, 70g cukru żelującego.
PRZYGOTOWANIE: Żółtka, cynamon i sok z cytryny
utrzeć na pianę. Masło i białą czekoladę roztopić i połączyć z masą jajeczną. Schłodzić
w lodówce. Białą czekoladę z chrupkami posiekać nożem na małe kawałki. Ubić
kremówkę i połączyć wszystko. Można część kruszu czekoladowego zostawić do
ozdoby. Wstawić na noc do lodówki. Owoce dobrze zmiksować na mus, podgrzać z
cukrem żelującym. Jeżeli owoce są świeże, to można kilka zostawić do dekoracji.
Schłodzić. Nakładać porcje czekolady do pucharków lub na talerzyki deserowe,
posypać kruszem czekoladowym, polać sosem i udekorować owocami.
LEGUMINA CZEKOLADOWA
Deser jest trochę
pracochłonny, jak każda legumina, ale jest smaczny, sprawdzony i zawsze się
udaje.
SKŁADNIKI: szkl. mleka, 4 jaja, ½ kostki masła, 1/3
szkl. cukru, 60g zmielonych migdałów, 50g mąki, szczypta soli, kieliszek
brandy, 50g kakao, 50g czekolady w proszku, 50g płatków migdałów, 100g
suszonych moreli lub kostki kandyzowanych owoców. Łyżka kruszu orzechowego do
posypania formy.
PRZYGOTOWANIE: Formę kominową posmarować masłem, posypać
orzechami i schłodzić w lodówce. Płatki migdałów uprażyć na złoto na suchej
patelni. Do stopionego masła dodać najpierw mąkę, potem podgrzane mleko i
zagotować mieszając cały czas. Dodawać po kolei żółtka. Poszatkowane morele zagotować
w brandy tak długo, aż wchłoną alkohol. Nagrzać piekarnik do 175C i wstawić na
dole blachę napełnioną wodą. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Do
masy dodać zmielone migdały, 2/3 uprażonych
migdałów, 2/3 moreli, czekoladę w proszku, kakao, wymieszać, dodać pianę z
białek, delikatnie zamieszać i wlać do oziębionej formy. Formę wstawić do
blachy z wodą tak, by woda sięgała do 2/3 wysokości formy. Gotować w piekarniku
60 min. Chłodzić w otwartym piekarniku na siatce lekko wysuniętej do przodu.
Wyłożyć na półmisek do góry dnem. Dookoła wysypać morele i migdały. Podawać z
sosem waniliowym.
TALARKI CZEKOLADOWE
Przepis awaryjny,
gdy mają przyjść niezapowiedziani goście
i nie mamy nic do kawy. W ciągu 2 godzi ciasteczka będą gotowe. Aby kuwertura czekoladowa
była ładna i błyszcząca trzeba ją topić dwukrotnie w wodzie o temp. ok. 35C.
SKŁADNIKI: 150g płatków migdałów, 100g płatków owsianych,
100g płatków kukurydzianych, po 100g polewy czekoladowej: mlecznej, białej i
gorzkiej lub deserowej.
PRZYGOTOWANIE: Płatki migdałowe lekko rozdrobnić i
ozłocić na suchej patelni. Płatku kukurydziane pokruszyć lekko, wymieszać z
owsianymi i migdałami. Każdą z polew czekoladowych topimy w wodnej kąpieli i
odstawiamy do zastygnięcia, po czym znowu topimy i każdą łączymy oddzielnie z
płatkami. Na natłuszczony pergamin kładziemy foremki okrągłe do wycinania
ciastek (mogą być w innych kształtach też) i każdą nich napełniamy 2 łyżkami
masy i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
Można zrobić większą ilość na zapas i przechować w blaszanym pudełku.
PRALINKI Z SUSZONYCH OWOCÓW
Zamiast kupować
rodzynki i śliwki w czekoladzie, które mają w sobie chemię, sami możemy zrobić
swoje owocowe pralinki.
SKŁADNIKI: po 150g kuwertury mlecznej, deserowej i
białej. ½ mieszanych owoców suszonych, 50g posiekanych orzechów, 50g wiórków
czekoladowych.
PRZYGOTOWANIE: Kuwertury stopić oddzielnie w
kąpieli wodnej, odstawić do zastygnięcia i znowu stopić. Owoce możemy zanurzać
w całości lub połowie. Układać na siatce położonej na pergaminie, bo będzie
kapać i posypać orzeszkami i wiórkami czekoladowymi. Pozostawić do
zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz