FASOLA Z MAKARONEM
SKŁADNIKI: 15dag fasoli, 15dag makaronu, łyżka
koncentratu pomidorowego, sól, majeranek, 2 ząbki czosnku, cebula, szczypta
mielonej papryki, garść poszatkowanej natki pietruszki, 10 dag kiełbasy, 2
łyżki oleju do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować makaron, najlepiej
muszelki lub rurki. Ugotować fasolę, która moczyła się 24godz. Na oleju
podsmażyć poszatkowaną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w słupki i plastry
kiełbasy. Gdy już się podsmażą dodać przecier pomidorowy rozcieńczony ½ szkl wody. Mocno podgrzać i doprawić
papryką i majerankiem. Dodać fasolę i zieleninę. Podawać obok makaronu lub
polać tym makaron.
PIEROGI Z FASOLI
SKŁADNIKI: ciasto: 40dag mąki, sól, łyżka
oliwy, nadzienie: 1 szkl fasoli, 5 dag pieczarek, cebula, łyżka oliwy,
ugotowany ziemniak, sól, pieprz, 5dag startego żółtego sera. Mogą być
skraweczki do okraszenia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować fasolę po moczeniu jej
przez 24godz. Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Paski pieczarek
i kostkę cebuli podsmażyć. Wymieszać z fasolą i przyprawić do smaku. Zagnieść
ciasto pierogowe, rozwałkować i wycinać krążki. Nadziewać farszem, zlepiać i gotować
w osolonej wodzie. Okrasić skraweczkami lub/i posypać natką.
FASOLA Z BOCZKIEM I Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI: 2 szkl fasoli Jasiek lub perłowej,
30dag wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, cebula, łyżka mąki, 1kg młodych
ziemniaków, 2 garści natki.
PRZYGOTOWANIE: Fasolę podgotować z boczkiem w tej
samej wodzie, w której się moczyła. Włożyć garnek pod poduszkę. Ugotować młode
ziemniaki. Po 8 – 10 godz. Ugotować fasolę z boczkiem. Wyjąć boczek i pokroić w
plastry. Na oleju podsmażyć kostki cebuli, dosypać mąki i zrobić jasną
zasmażkę. Dodać do fasoli razem z ziemniakami.
Zagotować. Posypać natką. Podawać.
KROKIETY Z FASOLI
SKŁADNIKI: 2 szkl fasoli, jajko, cebula, sól,
pieprz, majeranek, 2 ugotowane ziemniaki, 6 dag żółtego, startego sera, 4 łyżki
bułki tartej, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować namoczoną fasolę do
miękkości. Zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa. Połączyć z ugniecionymi,
gotowanymi ziemniakami. Dodać jajko, podsmażoną kostkę cebuli i ser. Doprawić
do smaku. Starannie wymieszać. Uformować na stolnicy wałek i pociąć na kawałki
8 cm. Obtoczyć je w bułce i smażyć z każdej strony. Podawać gorące z surówką z
kiszonej kapusty. Można je podać do czystego barszczu.
SAŁATKA Z
CZERWONEJ PERŁOWEJ FASOLI
SKŁADNIKI: po 150g ugotowanej fasoli czerwonej i
perłowej (może być z puszki, ale bez zalewy), pęczek dymki, pęczek natki, 1
łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyżka oliwy z
oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Poszatkować drobno dymkę i natkę,
wymieszać składniki, doprawić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz