FASOLA

Fasola jest bardzo zdrowa, dostarcza nam białko, fosfor, potas, wapno, żelazo i wiele innych cennych mikroelementów. Jest jednak bardzo kaloryczna, bo w 100g suchej fasoli jest aż 346 kalorii. Trzeba ją namoczyć, przez 24godz. zalewając ciepłą wodą. Najbardziej znaną potrawą jest fasolka po bretońsku. Poczęstowani tą potrawą goście z Bretanii bardzo się zdziwili jej nazwą, bo jedli ją po raz pierwszy. Jest doskonała na jesienne i zimowe chłodne dni, ale jest obecna na wielu blogach lub portalach, więc podam inne przepisy.


FASOLA Z MAKARONEM
SKŁADNIKI: 15dag fasoli, 15dag makaronu, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, majeranek, 2 ząbki czosnku, cebula, szczypta mielonej papryki, garść poszatkowanej natki pietruszki, 10 dag kiełbasy, 2 łyżki oleju do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować makaron, najlepiej muszelki lub rurki. Ugotować fasolę, która moczyła się 24godz. Na oleju podsmażyć poszatkowaną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w słupki i plastry kiełbasy. Gdy już się podsmażą dodać przecier pomidorowy rozcieńczony  ½ szkl wody. Mocno podgrzać i doprawić papryką i majerankiem. Dodać fasolę i zieleninę. Podawać obok makaronu lub polać tym makaron.
PIEROGI Z FASOLI
SKŁADNIKI: ciasto: 40dag mąki, sól, łyżka oliwy, nadzienie: 1 szkl fasoli, 5 dag pieczarek, cebula, łyżka oliwy, ugotowany ziemniak, sól, pieprz, 5dag startego żółtego sera. Mogą być skraweczki do okraszenia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować fasolę po moczeniu jej przez 24godz. Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Paski pieczarek i kostkę cebuli podsmażyć. Wymieszać z fasolą i przyprawić do smaku. Zagnieść ciasto pierogowe, rozwałkować i wycinać krążki. Nadziewać farszem, zlepiać i gotować w osolonej wodzie. Okrasić skraweczkami lub/i posypać natką.
FASOLA Z BOCZKIEM I Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI: 2 szkl fasoli Jasiek lub perłowej, 30dag wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, cebula, łyżka mąki, 1kg młodych ziemniaków, 2 garści natki.
PRZYGOTOWANIE: Fasolę podgotować z boczkiem w tej samej wodzie, w której się moczyła. Włożyć garnek pod poduszkę. Ugotować młode ziemniaki. Po 8 – 10 godz. Ugotować fasolę z boczkiem. Wyjąć boczek i pokroić w plastry. Na oleju podsmażyć kostki cebuli, dosypać mąki i zrobić jasną zasmażkę. Dodać do fasoli razem z ziemniakami.  Zagotować. Posypać natką. Podawać.
KROKIETY Z FASOLI
SKŁADNIKI: 2 szkl fasoli, jajko, cebula, sól, pieprz, majeranek, 2 ugotowane ziemniaki, 6 dag żółtego, startego sera, 4 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować namoczoną fasolę do miękkości. Zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa. Połączyć z ugniecionymi, gotowanymi ziemniakami. Dodać jajko, podsmażoną kostkę cebuli i ser. Doprawić do smaku. Starannie wymieszać. Uformować na stolnicy wałek i pociąć na kawałki 8 cm. Obtoczyć je w bułce i smażyć z każdej strony. Podawać gorące z surówką z kiszonej kapusty. Można je podać do czystego barszczu.


SAŁATKA Z CZERWONEJ  PERŁOWEJ FASOLI
SKŁADNIKI: po 150g ugotowanej fasoli czerwonej i perłowej (może być z puszki, ale bez zalewy), pęczek dymki, pęczek natki, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżeczki łagodnej musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek.

PRZYGOTOWANIE: Poszatkować drobno dymkę i natkę, wymieszać składniki, doprawić i podawać.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz