GRZYBY



WŁOSKA ZUPA GRZYBOWA
SKŁADNIKI: 1l rosołu  z drobiu, kieliszek białego wytrawnego wina,1 opakowanie ravioli z grzybami, ½ kg prawdziwków, 2 prawdziwki suszone, 1 por, 2 łyżki masła, 2 łyżki poszatkowanej natki, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby utłuc w moździerzu na proszek i wsypać do gotującego się rosołu. Por pokroić na plasterki i dodać do zupy wraz z winem. Wrzucić tam ravioli i gotować 10-15 min na wolnym ogniu. Na patelni smażyć na maśle, na ostrym ogniu plasterki opłukanych prawdziwków przez 3-5 min. Przełożyć je wraz z wytworzonym sosem na talerze. Zalać zupą z ravioli i posypać natką.
SOS GRZYBOWY
SKŁADNIKI: 1/2kg  grzybów (maślaki, podgrzybki, ostatecznie kurki), 2 średnie cebule, 7-10 plasterków boczku, 3 gałązki tymianku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, kieliszek białego wina (dowolnie), kwaśna, gęsta śmietana lub jogurt grecki, 1 łyżka mąki (dowolnie). 
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki, Poszatkować zioła, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć wszystko na maśle. Zalać winem  i śmietaną. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić odrobiną mąki.
POTRAWKA Z OPIENIEK
SKŁADNIKI: ½ kg świeżych opieniek, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 25-30 dag pomidorków koktajlowych, 1 pęczek rukoli, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny, odrobina gałki muszkatołowej.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone opieńki przekroić na pół i obgotować z osolonej wodzie ok. 20 min. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać gorącą wodą. Obrane szalotki i czosnek pokroić w kosteczkę. Umyć pomidorki. Na patelni podsmażyć na rozgrzanej oliwie grzybki, dodać szalotkę i czosnek, gdy się zeszklą dodać pomidorki. Smażyć ok. 5 min. Pod koniec smażenia dodać posiekaną rukolę i doprawić do smaku. Można podawać z drobnym makaronem lub kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz