WŁOSKA ZUPA GRZYBOWA
SKŁADNIKI: 1l rosołu z drobiu, kieliszek białego wytrawnego wina,1
opakowanie ravioli z grzybami, ½ kg prawdziwków, 2 prawdziwki suszone, 1 por, 2
łyżki masła, 2 łyżki poszatkowanej natki, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby utłuc w moździerzu na
proszek i wsypać do gotującego się rosołu. Por pokroić na plasterki i dodać do
zupy wraz z winem. Wrzucić tam ravioli i gotować 10-15 min na wolnym ogniu. Na
patelni smażyć na maśle, na ostrym ogniu plasterki opłukanych prawdziwków przez
3-5 min. Przełożyć je wraz z wytworzonym sosem na talerze. Zalać zupą z ravioli
i posypać natką.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki, Poszatkować zioła, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć wszystko na maśle. Zalać winem i śmietaną. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić odrobiną mąki.
SOS GRZYBOWY
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki, Poszatkować zioła, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć wszystko na maśle. Zalać winem i śmietaną. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Można zagęścić odrobiną mąki.
POTRAWKA Z
OPIENIEK
SKŁADNIKI: ½ kg świeżych opieniek, 2 szalotki, 2 ząbki
czosnku, 25-30 dag pomidorków koktajlowych, 1 pęczek rukoli, 6 łyżek oliwy z
oliwek, sól, pieprz czarny, odrobina gałki muszkatołowej.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone opieńki przekroić na pół i
obgotować z osolonej wodzie ok. 20 min. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać gorącą
wodą. Obrane szalotki i czosnek pokroić w kosteczkę. Umyć pomidorki. Na patelni
podsmażyć na rozgrzanej oliwie grzybki, dodać szalotkę i czosnek, gdy się
zeszklą dodać pomidorki. Smażyć ok. 5 min. Pod koniec smażenia dodać posiekaną
rukolę i doprawić do smaku. Można podawać z drobnym makaronem lub kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz