JAJA, SERY I NABIAŁ jako osobne dania


  • OMLET  Z  WARZYWAMI
SKŁADNIKI: 4 jaja, 2 łyżki mąki, 4 łyżki zimnej wody, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki, 6 malutki kukurydz konserwowych, 6 małych konserwowych cukinii, opakowanie groszku cukrowego, po 1 strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej, masło, sól, pieprz biały do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone papryki i cebulę pokroić w paski. Przepołowić kukurydze i cukinie. Podsmażyć wszystko na maśle. Żółtka utrzeć z mąką. Białka, szczyptę soli i wodę ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Przyprawić pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Usmażyć na łyżce masła z obu stron. Złożyć na pół wkładając w środek podsmażone warzywa.
Można tez zalać warzywa masą jajeczną i odsmażyć z obu stron.
  • JAJA W KOSZULKACH Z PAPRYKĄ I ZIEMNIAKAMI 
SKŁADNIKI: 4 jaja, po 2 strąki papryki czerwonej i żółtej, 3 łyżki posiekanej dymki, łyżka octu 10%, 2 ząbki czosnku, 2 x 2 łyżki oliwy, biały pieprz, rozmaryn, tymianek lub zioła prowansalskie. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone papryki pociąć na paski, podsmażyć na oliwie, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i listkami tymianku. Wyszorowane ziemniaki, pociąć na cząstki i ułożyć na blasze. Skropić oliwą, posolić lekko i posypać listkami tymianku lub rozmarynu. Zapiec w piekarniku w temp. 200C aż się podrumienią  i będą miękkie. W rondlu zagotować wodę z octem i łyżeczką soli. Każde jajko wybić na spodeczek i z niego wlewać tuż nad powierzchnią do gotującej wody, w której łyżką robimy wir. Gotować ok. 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać posypane szalotką z pieczonymi ziemniakami i duszoną papryką.
  • TZATZIKI
Uwielbiam tzatziki i wolę je robić sama. Ten przepis jest troszkę inny od klasycznego, ale też dobry. W klasycznym nie ma papryki.
SKŁADNIKI: 300g jogurtu greckiego, 250g twarogu śmietanowego lub tłustego, 1 duża cebula, 1 średnia czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, 1 ogórek sałatkowy, sól, biały pieprz, łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać jogurt i ser na gładką masę. Cebulę drobno poszatkować w kostkę, oczyszczoną paprykę drobno posiekać. Obrany ogórek wydrążyć z pestek i posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku, przed podaniem schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz