- OMLET Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI: 4 jaja, 2 łyżki mąki, 4 łyżki zimnej wody, 2
łyżeczki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki, 6 malutki kukurydz
konserwowych, 6 małych konserwowych cukinii, opakowanie groszku cukrowego, po 1
strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej, masło, sól, pieprz biały do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone papryki i cebulę pokroić w paski. Przepołowić
kukurydze i cukinie. Podsmażyć wszystko na maśle. Żółtka utrzeć z mąką. Białka,
szczyptę soli i wodę ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Przyprawić
pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Usmażyć na łyżce masła z obu stron.
Złożyć na pół wkładając w środek podsmażone warzywa.
Można tez zalać warzywa masą jajeczną i odsmażyć z obu
stron.
- JAJA W KOSZULKACH Z PAPRYKĄ I ZIEMNIAKAMI
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone papryki pociąć na paski,
podsmażyć na oliwie, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i listkami tymianku.
Wyszorowane ziemniaki, pociąć na cząstki i ułożyć na blasze. Skropić oliwą,
posolić lekko i posypać listkami tymianku lub rozmarynu. Zapiec w piekarniku w
temp. 200C aż się podrumienią i będą
miękkie. W rondlu zagotować wodę z octem i łyżeczką soli. Każde jajko wybić na
spodeczek i z niego wlewać tuż nad powierzchnią do gotującej wody, w której
łyżką robimy wir. Gotować ok. 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać posypane
szalotką z pieczonymi ziemniakami i duszoną papryką.
- TZATZIKI
Uwielbiam tzatziki
i wolę je robić sama. Ten przepis jest troszkę inny od klasycznego, ale też
dobry. W klasycznym nie ma papryki.
SKŁADNIKI: 300g jogurtu greckiego, 250g twarogu
śmietanowego lub tłustego, 1 duża cebula, 1 średnia czerwona papryka, 3 ząbki
czosnku, 1 ogórek sałatkowy, sól, biały pieprz, łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Wymieszać jogurt i ser na gładką
masę. Cebulę drobno poszatkować w kostkę, oczyszczoną paprykę drobno posiekać.
Obrany ogórek wydrążyć z pestek i posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez
praskę. Warzywa wymieszać z jogurtem, przyprawić do smaku, przed podaniem
schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz