KAPUSTA, CYKORIA,...

MŁODA KAPUSTA Z WARZYWAMI
Gdy zaczyna się jesień chętnie robię to danie jednogarnkowe bo jest nie tylko zdrowe i aromatyczne ale też smaczne i łatwo się komponuje ze wszystkim.
SKŁADNIKI: średnia główka kapusty, 8 marchewek, 2 selery, 1 pietruszka, 2-3 młode cukinie, 4 cebule, 3-4 czerwone papryki, 1 por, główka czosnku, tymianek, chili, kminek (odrobinę), sól, pieprz, magi, oliwa z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa oprócz kapusty zetrzeć na grubej tarce lub poszatkować malakserem. Kapustę poszatkować w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebule, podsmażyć lekko czosnek i na to wrzucić wszystkie warzywa  i kapustę. Dolać 1/2 szkl. wody. warzywa będą się dusić na małym ogniu i puszczą sok. Pod koniec duszenia dodać zioła  i doprawić. To danie można jeść samo, z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Można podawać do mięsa, ryby, parówek,...
Cykoria jest stara jak świat :) Już w 301r n.e. wymieniano ją w edykcie Dioklecjana, jako jeden z artykułów spożywczy mający maksymalną cenę. U nas nie jest zbyt popularna, gdyż jest dość trudna w uprawie. Mam na myśli cykorię sałatową, bo jest jeszcze cykoria podróżnik, którą można zobaczyć dziko rosnącą na nieużytkach i która ma ładne niebieskie kwiatki i jest ziołem leczniczym i siewna, uprawiana, jako roślina przemysłowa, a znamy ją, lub raczej jej korzenie, jako dodatek do kawy lub jej namiastkę. Z dzieciństwa pamiętam tylko surówkę z cykorii z majonezem, a okazuje się, że innych dań jest mnóstwo. 

CYKORIA PO FLAMANDZKU
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 4 jabłka, 2 łyżki masła, 1 ½ szkl śmietany lub jogurtu greckiego, 1 szkl utartego żółtego sera.
PRZYGOTOWANIE: Cykorię umyć, przekroić wzdłuż i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub formie na ciasto. Jabłka obrane pokroić w plastry i ułożyć na cykorii. Zalać śmietaną lub jogurtem, posypać tartym serem, na wierzchu rozłożyć wiórki masła i zapiec pod przykryciem ok. 15 min w temp.175C. Doskonałe danie na lekką kolację + pieczywo lub jako dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa.  
CYKORIA DUSZONA NA MAŚLE
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, kubek śmietany, łyżka mąki, sól, biały pieprz do smaku, 2 łyżki masła, sok z ½ cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Cykorię opłukać, oczyścić i pokroić w paski. Dusić posoloną na maśle. Gdy jest miękka doprawić i dolać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 10min. Przyprawić sokiem z cytryny. Podawać, jako osobne danie z dodatkiem ryżu. 
CYKORIA  ZAPIEKANA
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 2 łyżki masła, 1 szkl tartego żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone cykorie gotować w osolonej wodzie 10 min. Odcedzić, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego garnka, posypać tartym serem, tartą bułką, a na to dać wiórki masła. Zapiec w gorącym piekarniku i podawać gorącą z pieczywem na kolację. 
CYKORIA  ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 24 pieczarki, 2 łyżki masła, sos beszamelowy, 1 szkl startego sera żółtego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone cykorie wrzucić na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem cukru i gotować krótko bez przykrycia. Odcedzić i pociąć w paski. Poszatkowane pieczarki przesmażyć krótko na maśle. Wymieszać z sosem beszamelowym. Ułożyć cykorie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać sosem z pieczarkami, posypać serem, zapiec w gorącym piekarniku aż ser się stopi, ok.15 min. Można przed podaniem posypać lekko natką pietruszki bardzo drobno posiekaną. Podawać z pieczywem.

CYKORIA  ZAPIEKANA Z SZYNKĄ
SKŁADNIKI: 1kg cykorii, 15dag szynki gotowanej, 10dag wędzonego boczku, 4 łyżki startego, żółtego, ostrego sera, 2 szkl mleka, 2 łyżki mąki, 1 żółtko, sól, cukier, 1 ząbek czosnku, garść posiekanej drobno natki.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i opłukane kolby cykorii wrzucić na wrzącą osoloną i posłodzoną wodę. Obgotować tak, aby były jeszcze twarde. 2/3 Kostek boczku ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Każdą cykorię owinąć w plaster szynki i ułożyć ciasno na boczku. W ½ szkl mleka rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać zawiesinę z mąki mieszając trzepaczką. Gdy zgęstnieje i zawrze odstawić. Wymieszać z żółtkami, gdy ostygnie. Doprawić i zalać cykorię. Posypać serem i zapiekać w nagrzanym piekarniku ok.15 min. Podawać od razu z pieczywem.
CYKORIA Z SZYNKĄ
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 2 razy tyle plastrów szynki, 2 łyżki masła, sos beszamelowy.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i opłukane cykorie przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę owinąć szynką, ułożyć w mocno natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym, posypać serem. Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 15 min. Podawać z pieczywem.
 CYKORIA Z PARÓWKAMI
SKŁADNIKI: liczymy po 2-3 parówki na osobę, 1 oczyszczona i opłukana cykoria na 1 parówkę, szkl buliony warzywnego.
PRZYGOTOWANIE: Każdą parówkę owinąć szczelnie listkami cykorii, ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem. Dusić 15 min pod przykryciem. Podawać z pieczywem na kolację, lub z ryżem na obiad.  
FLACZKI Z JARZYN
SKŁADNIKI: 5 marchewek, 2 pietruszki, 2 pory, 1 seler, 2 cebule, ½ kapusty poszatkowanej w paski, 2 czubate łyżki masła, 1 płaska łyżki mąki, majeranek, sól, imbir, pieprz, papryka sproszkowana. 
ciasto naleśnikowe: 1 ½ szkl mąki, 1 szkl mleka, 1 szkl wody gazowanej, 4 łyżki oliwy, 2 jaja, szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Obrane i umyte warzywa poszatkować w słupki, cebulę i pory w talarki. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać masło i ugotować do miękkości. W tym czasie ubić pianę z białek, z pozostałych składników zrobić gładkie ciasto i połączyć delikatnie z pianą. Smażyć dość grube naleśniki. Nie trzeba smarować tłuszczem, wystarczy ten z ciasta. Gotowe naleśniki pokroić w paski – flaczki. Gdy warzywa są już miękkie wlać mąkę rozrobioną z niewielką ilością wody. Doprawić do smaku ziołami. Przed podaniem wrzucić naleśniki podgrzać i podawać. Można podać start ser do posypania na talerzu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz