MŁODA KAPUSTA Z WARZYWAMI
Gdy zaczyna się jesień chętnie robię to danie jednogarnkowe bo jest nie tylko zdrowe i aromatyczne ale też smaczne i łatwo się komponuje ze wszystkim. SKŁADNIKI: średnia główka kapusty, 8 marchewek, 2 selery, 1 pietruszka, 2-3 młode cukinie, 4 cebule, 3-4 czerwone papryki, 1 por, główka czosnku, tymianek, chili, kminek (odrobinę), sól, pieprz, magi, oliwa z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa oprócz kapusty zetrzeć na grubej tarce lub poszatkować malakserem. Kapustę poszatkować w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebule, podsmażyć lekko czosnek i na to wrzucić wszystkie warzywa i kapustę. Dolać 1/2 szkl. wody. warzywa będą się dusić na małym ogniu i puszczą sok. Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić. To danie można jeść samo, z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Można podawać do mięsa, ryby, parówek,...
Cykoria jest stara
jak świat :) Już w 301r n.e. wymieniano ją w edykcie Dioklecjana, jako jeden z
artykułów spożywczy mający maksymalną cenę. U nas nie jest zbyt popularna, gdyż
jest dość trudna w uprawie. Mam na myśli cykorię sałatową, bo jest jeszcze
cykoria podróżnik, którą można zobaczyć dziko rosnącą na nieużytkach i która ma
ładne niebieskie kwiatki i jest ziołem leczniczym i siewna, uprawiana, jako
roślina przemysłowa, a znamy ją, lub raczej jej korzenie, jako dodatek do kawy
lub jej namiastkę. Z dzieciństwa pamiętam tylko surówkę z cykorii z majonezem,
a okazuje się, że innych dań jest mnóstwo.
CYKORIA PO FLAMANDZKU
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 4 jabłka, 2 łyżki masła, 1
½ szkl śmietany lub jogurtu greckiego, 1 szkl utartego żółtego sera.
PRZYGOTOWANIE: Cykorię umyć, przekroić wzdłuż i
ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub formie na ciasto. Jabłka
obrane pokroić w plastry i ułożyć na cykorii. Zalać śmietaną lub jogurtem,
posypać tartym serem, na wierzchu rozłożyć wiórki masła i zapiec pod
przykryciem ok. 15 min w temp.175C. Doskonałe danie na lekką kolację + pieczywo
lub jako dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa.
CYKORIA DUSZONA NA MAŚLE
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, kubek śmietany, łyżka
mąki, sól, biały pieprz do smaku, 2 łyżki masła, sok z ½ cytryny.
PRZYGOTOWANIE: Cykorię opłukać, oczyścić i pokroić
w paski. Dusić posoloną na maśle. Gdy jest miękka doprawić i dolać śmietanę
wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 10min. Przyprawić sokiem z cytryny. Podawać,
jako osobne danie z dodatkiem ryżu.
CYKORIA ZAPIEKANA
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 2 łyżki masła, 1 szkl
tartego żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone cykorie gotować w
osolonej wodzie 10 min. Odcedzić, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego
garnka, posypać tartym serem, tartą bułką, a na to dać wiórki masła. Zapiec w
gorącym piekarniku i podawać gorącą z pieczywem na kolację.
CYKORIA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 24 pieczarki, 2 łyżki
masła, sos beszamelowy, 1 szkl startego sera żółtego, 1 łyżeczka cukru, sól,
pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone cykorie wrzucić na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem cukru i gotować krótko bez przykrycia. Odcedzić i pociąć w paski. Poszatkowane pieczarki przesmażyć krótko na maśle. Wymieszać z sosem beszamelowym. Ułożyć cykorie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać sosem z pieczarkami, posypać serem, zapiec w gorącym piekarniku aż ser się stopi, ok.15 min. Można przed podaniem posypać lekko natką pietruszki bardzo drobno posiekaną. Podawać z pieczywem.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone cykorie wrzucić na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem cukru i gotować krótko bez przykrycia. Odcedzić i pociąć w paski. Poszatkowane pieczarki przesmażyć krótko na maśle. Wymieszać z sosem beszamelowym. Ułożyć cykorie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać sosem z pieczarkami, posypać serem, zapiec w gorącym piekarniku aż ser się stopi, ok.15 min. Można przed podaniem posypać lekko natką pietruszki bardzo drobno posiekaną. Podawać z pieczywem.
CYKORIA ZAPIEKANA Z SZYNKĄ
SKŁADNIKI: 1kg cykorii, 15dag szynki gotowanej,
10dag wędzonego boczku, 4 łyżki startego, żółtego, ostrego sera, 2 szkl mleka,
2 łyżki mąki, 1 żółtko, sól, cukier, 1 ząbek czosnku, garść posiekanej drobno
natki.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i opłukane kolby
cykorii wrzucić na wrzącą osoloną i posłodzoną wodę. Obgotować tak, aby były
jeszcze twarde. 2/3 Kostek boczku ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Każdą
cykorię owinąć w plaster szynki i ułożyć ciasno na boczku. W ½ szkl mleka
rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać zawiesinę z mąki mieszając
trzepaczką. Gdy zgęstnieje i zawrze odstawić. Wymieszać z żółtkami, gdy
ostygnie. Doprawić i zalać cykorię. Posypać serem i zapiekać w nagrzanym
piekarniku ok.15 min. Podawać od razu z pieczywem.
CYKORIA Z SZYNKĄ
SKŁADNIKI: 4-6 cykorii, 2 razy tyle plastrów
szynki, 2 łyżki masła, sos beszamelowy.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone i opłukane cykorie
przeciąć wzdłuż na pół. Każdą połówkę owinąć szynką, ułożyć w mocno
natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym, posypać serem.
Zapiekać w gorącym piekarniku ok. 15 min. Podawać z pieczywem.
CYKORIA Z PARÓWKAMI
SKŁADNIKI: liczymy po 2-3 parówki na osobę, 1
oczyszczona i opłukana cykoria na 1 parówkę, szkl buliony warzywnego.
PRZYGOTOWANIE: Każdą parówkę owinąć szczelnie listkami cykorii, ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem. Dusić 15 min pod przykryciem. Podawać z pieczywem na kolację, lub z ryżem na obiad.
PRZYGOTOWANIE: Każdą parówkę owinąć szczelnie listkami cykorii, ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem. Dusić 15 min pod przykryciem. Podawać z pieczywem na kolację, lub z ryżem na obiad.
FLACZKI Z JARZYN
SKŁADNIKI: 5 marchewek, 2 pietruszki, 2 pory, 1
seler, 2 cebule, ½ kapusty poszatkowanej w paski, 2 czubate łyżki masła, 1
płaska łyżki mąki, majeranek, sól, imbir, pieprz, papryka sproszkowana.
ciasto naleśnikowe: 1 ½ szkl mąki, 1 szkl mleka, 1 szkl wody gazowanej, 4 łyżki oliwy, 2 jaja, szczypta soli.
ciasto naleśnikowe: 1 ½ szkl mąki, 1 szkl mleka, 1 szkl wody gazowanej, 4 łyżki oliwy, 2 jaja, szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE: Obrane i umyte warzywa poszatkować
w słupki, cebulę i pory w talarki. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością
wody, dodać masło i ugotować do miękkości. W tym czasie ubić pianę z białek, z
pozostałych składników zrobić gładkie ciasto i połączyć delikatnie z pianą.
Smażyć dość grube naleśniki. Nie trzeba smarować tłuszczem, wystarczy ten z ciasta.
Gotowe naleśniki pokroić w paski – flaczki. Gdy warzywa są już miękkie wlać
mąkę rozrobioną z niewielką ilością wody. Doprawić do smaku ziołami. Przed
podaniem wrzucić naleśniki podgrzać i podawać. Można podać start ser do
posypania na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz