KRÓLIK I DZICZYZNA



KRÓLIK   W  POMIDORACH  MOJEJ  MAMY
Moi rodzice hodowali króliki więc często gościły na naszym stole. Ten przepis jest inny, bo najczęściej znamy królika w śmietanie. Moja mama przez wiele lat próbowała uzyskać smak królika w śmietanie, jaki robiła jej babcia, ale mimo różnych eksperymentów nie udało się… kiedyś udało mi się dostać książkę z przepisami na królika, ale tam też nie znalazła takiego, który oddałby ten smak. No cóż, moja prababcia nie chciała podzielić się tym przepisem, a szkoda…
SKŁADNIKI: królik podzielony na części, 10 łyżek oliwy z oliwek,  duża cebula, 4 ząbki czosnku, 4 duże pomidory, 2 czerwone papryki, 200g szynki, 50g oliwek zielonych, 50g oliwek czarnych, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Natarte solą i pieprzem porcje królika podsmażyć w gorącej oliwie i osączyć. Podsmażyć w tym tłuszczu kostki cebuli, poszatkowany drobno czosnek, paski papryki i szynki. Dodać kostki pomorów i dusić pod przykryciem 15 min. Dodać porcje królika i dusić ok ½ godz. Pod koniec gotowania dać oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz