KRÓLIK W POMIDORACH
MOJEJ MAMY
Moi rodzice
hodowali króliki więc często gościły na naszym stole. Ten przepis jest inny, bo
najczęściej znamy królika w śmietanie. Moja mama przez wiele lat próbowała
uzyskać smak królika w śmietanie, jaki robiła jej babcia, ale mimo różnych
eksperymentów nie udało się… kiedyś udało mi się dostać książkę z przepisami na
królika, ale tam też nie znalazła takiego, który oddałby ten smak. No cóż, moja
prababcia nie chciała podzielić się tym przepisem, a szkoda…
SKŁADNIKI: królik podzielony na części, 10 łyżek
oliwy z oliwek, duża cebula, 4 ząbki czosnku,
4 duże pomidory, 2 czerwone papryki, 200g szynki, 50g oliwek zielonych, 50g
oliwek czarnych, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Natarte solą i pieprzem porcje
królika podsmażyć w gorącej oliwie i osączyć. Podsmażyć w tym tłuszczu kostki
cebuli, poszatkowany drobno czosnek, paski papryki i szynki. Dodać kostki
pomorów i dusić pod przykryciem 15 min. Dodać porcje królika i dusić ok ½
godz. Pod koniec gotowania dać oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz