MAKARONY


MAKARON  WSTĄŻKI    Z    KURCZAKIEM  I   MASCARPONE
Tak przyrządzony makaron jadłam w Belgii. Jest kolory i pożywny. Wszedł na stałe do mojej kuchni, bo jest prosty, szybki w przyrządzeniu i smaczny. 
SKŁADNIKI: 40dag makaronu wstążki, 4 filety z piersi kurczaka, pieprz cayenne, pieprz czarny, olej, 8 pomidorów koktajlowych, 1 cebula, 1/2 szkl. bulionu, 1 cytryna, 15 dag sera mascarpone, 4 gałązki bazylii.
PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprzu, pieprzu cayenne i podsmażyć na 1łyżce oleju. Ugotować makaron. Pomidorki koktajlowe przepołowić, 1 cebulę pokroić na cząstki i dodać z pomidorami pod koniec smażenia mięsa. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Tłuszcz ze smażenia rozprowadzić 1/2 szkl. bulionu i sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać z serem mascarpone i skórką z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać mięso. Makaron przełożyć na półmisek, polać sosem i posypać bazylią. 
 MAKARON Z PAPRYKĄ 
Lubię dania zdrowe, które robi się szybko i są inne od tradycyjnych i taki właśnie jest ten makaron.
SKŁADNIKI: 40 dag makaronu świderki, kokardki lub rurki, duża czerwona papryka, duża żółta papryka, 6 łyżek marnowanych kaparów lub czarnych oliwek, olej do smażenia, 4 gałązki bazylii, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE
: Oczyszczoną paprykę pokroić na paski. Podsmażyć ją na oleju, a potem poddusić pod przykryciem. Ugotowany makaron rozłożyć na talerze, położyć na nim podduszoną paprykę, na to dać po łyżce kaparów lub krążków czarnych oliwek, posypać poszatkowanymi listkami bazylii.  


LAZANIE ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM
Uważam, że nie ma nic złego w korzystaniu z przepisów sprawdzonych mistrzów :) Złe jest udawanie, że to są nasze pomysły... Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.com
SKŁADNIKI: 2kg szpinaku, 200g sera koziego, 400g płatków lazani, 10-12 listków szczawiu, 1 dużą cebula, 250g tłustej kwaśnej śmietany, 50cl mleka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50g utartego parmezanu, 2 łyżki mąki kukurydzianej, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Umyć i osuszyć szpinak. Rozpuścić mąkę kukurydzianą w mleku, podgrzewając doprowadzić do wrzenia mieszając. Sos powinien być gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Gałką muszkatołową doprawić wg gustu. Utrzymać w cieple. Zeszklić na oliwie poszatkowaną cebulę, dodać szpinak i szczaw. Dusić wszystko przez 5 min. mieszając od czasu do czasu, do momentu aż wyparuje prawie cały sos. Ser pokroić w drobną kostkę. Zmiksować ser, śmietanę, mleko, jajko i sos kukurydziany. Piekarnik rozgrzać do 180C. Do brytfanki nalać trochę sosu, przykryć plastrami lazanii, na to część szpinaku, znowu sos, lazanie, szpinak. Tworzyć tak 3 warstwy na przemian przekładając składniki. Na górę posypać utarty parmezan. Piec 35 min. Podawać na ciepło z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz