ZAPIEKANKA Z MARCHWI
Przepis znalazłam
kiedyś w Burdzie, spróbowałam i wszedł do naszego menu, bo jest bardzo smaczny
i zdrowy, a poza tym może urozmaicić codzienne menu, bo jest łatwy i tani.
SKŁADNIKI: 1 kg marchwi pokrojonej w słupki, 3
duże cebule pokrojone w krążki, 6 jajek, 1/8 j mleka, 170dag gotowanej szynki
pokrojonej w kostkę, 1 szkl. zielonego groszku, margaryna, gałka muszkatołowa,
łyżka maggi, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Warzywa dusić w 1 szkl wody przez
12min. Osączyć, a wodę można wykorzystać do zupy. Jajka, mleko i przyprawy
rozbełtać. Do natłuszczonego naczynia ogniotrwałego włożyć warzywa, na to
szynkę, zalać masą jajeczną, a na niej ułożyć na brzegach krążki cebuli. Piec
30 min w temp 200C.
MUS
Z MARCHEWKI I CUKINII
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.org
SKŁADNIKI: 2 marchewki, 2 cukinie, 2 jogurty naturalne, 2 szkl. Chudego mleka,4 gałązki rozmarynu lub bazylii, sól, bały pieprz do smaku.
SKŁADNIKI: 2 marchewki, 2 cukinie, 2 jogurty naturalne, 2 szkl. Chudego mleka,4 gałązki rozmarynu lub bazylii, sól, bały pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki
i cukinie umyć, obrać i pokroić w kawałki. Zmiksować warzywa razem z jogurtem, mlekiem
i igiełkami rozmarynu lub listkami bazylii. Podawać w pucharkach udekorowane
końcówką gałązki rozmarynu lub listkiem bazylii.
PRZYGOTOWANIE:
Obrać marchew. Jeżeli jest dorodna i duża to pokroić ja w kawałki, małe marchewki można zostawić w całości. Obgotować ją w posolonej wodzie, żeby lekko zmiękła. Odsączyć i osuszyć na papierze kuchennym. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim imbir z cukrem przez ok. min. Dodać marchewkę. Podsmażyć przez 1-2 min. stale mieszając, tak, aby się obtoczyła w maśle. Dodać tyle wody, aby marchew była przykryta, doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Przykryć i dusić do czas, aż marchew wchłonie wodę i stanie się szklista. Mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła. Przełożyć na talerz. Można też posypać ja świeżymi ziołami wg smaku, na przykład szałwią.
PRZYGOTOWANIE:Postępować jak w przepisie wyżej do momentu rozpuszczenia masła na patelni. Dodać miód i marchewki, które muszą się nim dokładnie obtoczyć. Smażymy tak długo, aż marchewki staną się szkliste. Trzeba bardzo uważać, stale mieszając, żeby się nie przypaliły.
MARCHEW GLAZUROWANA Z IMBIREM
PRZYGOTOWANIE:
Obrać marchew. Jeżeli jest dorodna i duża to pokroić ja w kawałki, małe marchewki można zostawić w całości. Obgotować ją w posolonej wodzie, żeby lekko zmiękła. Odsączyć i osuszyć na papierze kuchennym. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim imbir z cukrem przez ok. min. Dodać marchewkę. Podsmażyć przez 1-2 min. stale mieszając, tak, aby się obtoczyła w maśle. Dodać tyle wody, aby marchew była przykryta, doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Przykryć i dusić do czas, aż marchew wchłonie wodę i stanie się szklista. Mieszać i uważać, żeby się nie przypaliła. Przełożyć na talerz. Można też posypać ja świeżymi ziołami wg smaku, na przykład szałwią.
MARCHEW GLAZUROWANA Z MIODEM
PRZYGOTOWANIE:Postępować jak w przepisie wyżej do momentu rozpuszczenia masła na patelni. Dodać miód i marchewki, które muszą się nim dokładnie obtoczyć. Smażymy tak długo, aż marchewki staną się szkliste. Trzeba bardzo uważać, stale mieszając, żeby się nie przypaliły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz