A LA CORDON BLEU
SKŁADNIKI: 2 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 20 dag. mąki, 2 łyżki oleju, szkl. wody gazowanej, sól, olej do smażenia.
NADZIENIE: 10 plastrów szynki, 10 plastrów żółtego sera,
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników utrzepać ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylać łyżkę oleju i smażyć naleśniki. Nie trzeba już dodawać oleju na patelnię, ten z masy naleśnikowej wystarczy. Na każdy naleśnik ułożyć plaster ser, na to plaster szynki i złożone w kopertę naleśniki z nadzieniem ponownie podsmażyć, tym razem na maśle. Podawać z pikantnym sosem pomidorowo-miodowym lub keczupem.
NALEŚNIKI Z BANANEM
SKŁADNIKI: 2 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 20 dag. mąki, 2 łyżki oleju, szkl. wody gazowanej, sól, olej do smażenia, 10 plastrów żółtego sera, 5 bananów, sos czekoladowy.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników utrzepać ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylać łyżkę oleju i smażyć naleśniki. Nie trzeba już dodawać oleju na patelnię, ten z masy naleśnikowej wystarczy. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół. Na każdym naleśniku położyć plaster sera, na to banan, złożyć w kopertę lub rulonik. Podsmażyć z każdej strony. Podawać gorące polane sosem czekoladowym.
NALEŚNIKI CEBULOWE ALINE
Moja koleżanka z Francji poczęstowała mnie tymi naleśnikami
i podała je zupełnie inaczej niż my.
SKŁADNIKI: na ciasto:2 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 50 dag. Mąki z kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju,
szkl. wody gazowanej, sól, olej do smażenia.
na sałatkę: 1 cykoria średniej wielkości,
sałata lodowa, łyżka octy ziołowego, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka
musztardy.
NADZIENIE: ½ kg cebuli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100ml
czerwonego wina, pieprz, sól,1 łyżeczka cukru.
PRZYGOTOWANIE: Utrzepać ciasto ze wszystkich składników. Obraną
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy z cukrem, solą i ziołami
prowansalskimi. Zalać winem i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Oczyszczoną
sałatę i cykorię poszarpać na małe
kawałki. Utrzeć sos z 2 łyżek oliwy, musztardy, soli i pieprzu. Sałatę i
cykorię wymieszać z sosem. Usmażyć naleśniki, posmarować je nadzieniem,
zrolować i pociąć na krążki ukośnie
krojone. Talerze wyłożyć sałatką a na niej układać krążki naleśników.
ZROLOWANE
NALEŚNIKI ŁOSOSIOWO – KOPERKOWE
To
danie można podawać na gorąco lub jako przystawkę na zimno. Jest smaczne i efektowne. Połączenie łososia z koperkiem
zawsze daje niesamowite wrażenia smakowe. Wartość kaloryczna tez nie jest
wielka, bo tylko 145kcal.
SKŁADNIKI: na ciasto: 20g mąki, 10ml mleka półtłustego, 1 jajko, 2-3 łyżki
oliwy, na nadzienie: 4 plastry
wędzonego łososia, pęczek koperku, 3 łyżki świeżej śmietanki 3%, cytryna, sól.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych
składników zrobić ciasto i odstawić na 15min. Usmażyć na rozgrzanej patelni 4
naleśniki, nie trzeba już dodawać tłuszczu do smażenia. Posiekać wymyty koperek
zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Do śmietany dodać koperek i sok z
cytryny. Na schłodzone naleśniki rozsmarować śmietanę, wyłożyć plater łososia i
zrolować. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godz. Przed podaniem pokroić na 6
części i udekorować koperkiem. Gdy chcemy podać na ciepło podsmażamy lekko
każdy rulonik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz