NALEŚNIKI

 Naleśniki mogą być daniem głównym, kolacją, przystawką lub deserem. Od nas zależy co włożymy do środka, a pomysłów może być mnóstwo. 

A LA CORDON BLEU
Te naleśniki nauczyła mnie robić sąsiadka w Niemczech, są naprawdę wyborne :)
SKŁADNIKI: 2 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 20 dag. mąki, 2 łyżki oleju, szkl. wody gazowanej, sól, olej do smażenia.
NADZIENIE: 10 plastrów szynki, 10 plastrów żółtego sera,
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników utrzepać ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylać łyżkę oleju i smażyć naleśniki. Nie trzeba już dodawać oleju na patelnię, ten z masy naleśnikowej wystarczy. Na każdy naleśnik ułożyć plaster ser, na to plaster szynki i złożone w kopertę naleśniki z nadzieniem ponownie podsmażyć, tym razem na maśle. Podawać z pikantnym sosem pomidorowo-miodowym lub keczupem.  

NALEŚNIKI  Z  BANANEM
Wersja na słodko inaczej. Nie mam pojęcia kto mnie tego nauczył, ale pochodzi z Niemiec.
SKŁADNIKI: 2 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 20 dag. mąki, 2 łyżki oleju, szkl. wody gazowanej, sól, olej do smażenia, 10 plastrów żółtego sera, 5 bananów, sos czekoladowy.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników utrzepać ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylać łyżkę oleju i smażyć naleśniki. Nie trzeba już dodawać oleju na patelnię, ten z masy naleśnikowej wystarczy. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół. Na każdym naleśniku położyć plaster sera, na to banan, złożyć w kopertę lub rulonik. Podsmażyć z każdej strony. Podawać gorące polane sosem czekoladowym.

NALEŚNIKI CEBULOWE ALINE
Moja koleżanka z Francji poczęstowała mnie tymi naleśnikami i podała je zupełnie inaczej niż my.
SKŁADNIKI: na ciasto:2 jajka, 1 szkl. mleka, ok. 50 dag. Mąki z kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju, szkl. wody gazowanej, sól, olej do smażenia.
na sałatkę: 1 cykoria średniej wielkości, sałata lodowa, łyżka octy ziołowego, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy.
NADZIENIE: ½ kg cebuli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100ml czerwonego wina, pieprz, sól,1 łyżeczka cukru.
PRZYGOTOWANIE: Utrzepać ciasto ze wszystkich składników. Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy z cukrem, solą i ziołami prowansalskimi. Zalać winem  i  dusić pod przykryciem ok. 20 min. Oczyszczoną sałatę i  cykorię poszarpać na małe kawałki. Utrzeć sos z 2 łyżek oliwy, musztardy, soli i pieprzu. Sałatę i cykorię wymieszać z sosem. Usmażyć naleśniki, posmarować je nadzieniem, zrolować  i pociąć na krążki ukośnie krojone. Talerze wyłożyć sałatką a na niej układać krążki naleśników.

ZROLOWANE NALEŚNIKI ŁOSOSIOWO – KOPERKOWE
To danie można podawać na gorąco lub jako przystawkę na zimno. Jest smaczne  i efektowne. Połączenie łososia z koperkiem zawsze daje niesamowite wrażenia smakowe. Wartość kaloryczna tez nie jest wielka, bo tylko 145kcal.
SKŁADNIKI: na ciasto: 20g mąki, 10ml mleka półtłustego, 1 jajko, 2-3 łyżki oliwy, na nadzienie: 4 plastry wędzonego łososia, pęczek koperku, 3 łyżki świeżej śmietanki 3%, cytryna, sól.
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zrobić ciasto i odstawić na 15min. Usmażyć na rozgrzanej patelni 4 naleśniki, nie trzeba już dodawać tłuszczu do smażenia. Posiekać wymyty koperek zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Do śmietany dodać koperek i sok z cytryny. Na schłodzone naleśniki rozsmarować śmietanę, wyłożyć plater łososia i zrolować. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godz. Przed podaniem pokroić na 6 części i udekorować koperkiem. Gdy chcemy podać na ciepło podsmażamy lekko każdy rulonik.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz