OGÓRKI Z MIĘTĄ
SKŁADNIKI: 2 ogórki, pęczek świeżej mięty, 2 jogurty greckie, sól, biały pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Umytą miętę drobno posiekać, zostawić kilka listków do dekoracji. Ogórki obrać, jeden pokroić w plasterki, z drugiego wyciąć kulki. Plastry ogórków wymieszać z jogurtem i miętą, posolić, oprószyć pieprzem. Przybrać kuleczkami ogórka i miętą. Przed podaniem schłodzić. Można dwa ogórki pokroić w plasterki a kulki zrobić z melona, nada to sałatce wykwintny smak.
DUSZONE OGÓRKI Z PATELNI
SKŁADNIKI: 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 200g mięsa mielonego przyprawionego wg uznania, 800g ogórków, 2 łyżki oleju, 150 g kwaśniej śmietany, sól, pieprz, maggi, pęczek kopru.PRZYGOTOWANIE: Z mielonego mięsa i przypraw formujemy kuleczki. Smażymy krótko plastry czosnku i cebuli na oleju. Dorzucamy kulki mięsne i przyrumieniamy je z każdej strony. Odcedzamy i je i przechowujemy pod przykryciem. Obrane ogórki wydrążamy z nasion i kroimy wg uznania, np. w kostkę, dorzucamy do cebuli i dusimy razem doprawiając solą i pieprzem. Dolewamy 1/2 l wody i dusimy 10 min. Dodajemy śmietanę i maggi i kulki mięsne. Musimy zagotować teraz całe danie. Przed podaniem wsypujemy posiekany koperek. Można jeść z chlebem, ryżem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz