DUSZONE WARZYWA
SKŁADNIKI: 2 młode cukinie, 2 bakłażany, 4 pomidory, 3
cebule, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, bazylii, suszone ziła
prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na
oliwie w garnku. Bakłażany pokroić na plastry, posolić i po ½ godzinie przelać
wodą, poddusić na małym ogniu razem z pokrojonymi
w kostkę cukiniami i cebulami. W trakcie duszenia dodać poszatkowane zioła.
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem
i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do warzyw. Dusić razem, aż wyparuje sok z pomidorów i sos trochę zgęstnieje. Pod koniec
duszenia dodać wyciśnięty przez praskę lub poszatkowany bardzo drobno czosnek,
sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko lub świeżą bagietką.
POMIDORY FASZEROWANE SEREM Z MIĘTĄ W OLIWIE
SKŁADNIKI: 1/2 kg żółtych pomidorów (mogą być też czerwone), 20 dag sera śmietankowego lub fety, świeże zioła według uznania, ja daję: miętę, tymianek, oregano i bazylię. Nie dodaję już soli, najwyżej trochę pieprzu.
PRZYGOTOWANIE: Wydrążyć umyte pomidorki. Zioła posiekać i zmiksować z serem. Nadziewać pomidory tak, żeby nadzienie trochę wystawało górą. Włożyć do pękatych słoików i zalać oliwą. mogą tak stać w lodówce przez tydzień, wtedy są najsmaczniejsze.
POMIDORY FASZEROWANE SEREM Z MIĘTĄ I SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI: 4 pomidory kiściowe, 200 g serka wiejskiego lub homogenizowanego, 1 duża szalotka, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka twarogu 0% tłuszczu, sol, pieprz biały.
PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyć, ściąć górną cześć, wydrążyć łyżeczką środek. Obrać, umyć i poszatkować szalotkę. Umyć, osuszyć i poszatkować miętę. W misce rozgnieść widelcem twaróg, dodać ser, szalotkę i miętę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nadziewać pomidory, Przykryć wcześniej odciętym kapeluszem. Podawać schłodzone z dodatkiem pieczywa.
KOKTAJLOWE
POMIDORY Z KOZIM SEREM I BAZYLIĄ
Przepis pochodzi z
portalu www.cuisineAZ.com
SKŁADNIKI:
800g koktajlowych pomidorów, 300g sera koziego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki
oliwy z oliwek, kilka listków bazylii, 2 szczypty cukru, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Pomidory
umyć i osuszyć. Ser pokroić na plasterki, a te w słupki. Poszatkować listki
bazylii. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić tam pomidory z
odrobiną cukru i szybko podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 3 min. mieszając cały
czas. Gdy skórka pomidorów zaczyna się łuszczyć odstawić patelnię z ognia i schłodzić
sosem sojowym. Zdjąć odstającą skórkę z pomidorów. Dodać pozostałą oliwę. Dodać
słupki sera, podgrzewać chwilę potrząsając patelnią. Wyłożyć na talerze
posypane posiekanymi listkami bazylii.
POMIDORY ZAPIEKANE Z SEREM
PRZYGOTOWANE: Żaroodporne naczynie posmarować oliwą. Umyte pomidory pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu. Start res wymieszać z jajkiem i rozłożyć na pomidorach. Przyprawić. Zapiec w temp. 180C do stopienia się sera. Po wyjęciu posypać zieleniną. Podawać z pieczywem i masłem.
·
POMIDORY
ZAPIEKANE W CIEŚCIE
To danie jest warte zachodu :) naprawdę bardzo smaczne. Jeżeli
ktoś nie lubi zagniatania ciasta, to równie dobrze można kupić gotowe ciasto
francuskie zrolowane.
SKŁADNIKI: 4 bardzo duże pomidory, 10 dag chudego wędzonego
boczku, 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany, 5 jaj, 1 szkl. mąki pszennej, 5 łyżek
masła, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Dokładnie zagnieść gładkie ciasto z
mąki, 1 jaja, szczyptą soli i masłem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pomidory
naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić wodą i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół.
Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na chrupko na patelni. Pozostałe jaja
wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać poszatkowane zioła
i wymieszać. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć naczynie żaroodporne. Ułożyć na nim
połówki pomidorów, zalać mieszanką mleka i jaj, posypać skraweczkami boczku o
zapiec w piekarniku 200C przez 40-50 min. Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz