POMIDORY

DUSZONE WARZYWA
SKŁADNIKI: 2 młode cukinie, 2 bakłażany, 4 pomidory, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, bazylii, suszone ziła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
PRZYGOTOWANIE: Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oliwie w garnku. Bakłażany pokroić na plastry, posolić i po ½ godzinie przelać wodą, poddusić na małym ogniu  razem z pokrojonymi w kostkę cukiniami i cebulami. W trakcie duszenia dodać poszatkowane zioła. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem  i obrać ze skórki. Drobno pokroić i dodać do warzyw. Dusić  razem, aż wyparuje sok z  pomidorów i sos trochę zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać wyciśnięty przez praskę lub poszatkowany bardzo drobno czosnek, sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem na sypko lub świeżą bagietką.
POMIDORY FASZEROWANE SEREM Z MIĘTĄ W OLIWIE 
Robię takie pomidorki jak spodziewam się gości za kilka dni. Doskonała przekąska, a poza tym nie musi być robiona w dniu imprezki.  
SKŁADNIKI: 1/2 kg żółtych pomidorów (mogą być też czerwone), 20 dag sera śmietankowego lub fety, świeże zioła według uznania, ja daję: miętę, tymianek, oregano i bazylię. Nie dodaję już soli, najwyżej trochę pieprzu.
PRZYGOTOWANIE: Wydrążyć umyte pomidorki. Zioła posiekać i zmiksować z serem. Nadziewać pomidory tak, żeby nadzienie trochę wystawało górą. Włożyć do pękatych słoików i zalać oliwą. mogą tak stać w lodówce przez tydzień, wtedy są najsmaczniejsze.
 
POMIDORY FASZEROWANE SEREM Z MIĘTĄ I SZCZYPIORKIEM
wartość 74 kcal. Przepis pochodzi z portalu www.cuisinAZ.com
SKŁADNIKI: 4 pomidory kiściowe, 200 g serka wiejskiego lub homogenizowanego, 1 duża szalotka, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka twarogu 0% tłuszczu, sol, pieprz biały.
PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyć, ściąć górną cześć, wydrążyć łyżeczką środek. Obrać, umyć i poszatkować szalotkę. Umyć, osuszyć i poszatkować miętę. W misce rozgnieść widelcem twaróg, dodać ser, szalotkę i miętę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Nadziewać pomidory, Przykryć wcześniej odciętym kapeluszem. Podawać schłodzone z dodatkiem pieczywa.

KOKTAJLOWE POMIDORY Z KOZIM SEREM I BAZYLIĄ
Przepis pochodzi z portalu www.cuisineAZ.com
SKŁADNIKI: 800g koktajlowych pomidorów, 300g sera koziego, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka listków bazylii, 2 szczypty cukru, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyć i osuszyć. Ser pokroić na plasterki, a te w słupki. Poszatkować listki bazylii. W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić tam pomidory z odrobiną cukru i szybko podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 3 min. mieszając cały czas. Gdy skórka pomidorów zaczyna się łuszczyć odstawić patelnię z ognia i schłodzić sosem sojowym. Zdjąć odstającą skórkę z pomidorów. Dodać pozostałą oliwę. Dodać słupki sera, podgrzewać chwilę potrząsając patelnią. Wyłożyć na talerze posypane posiekanymi listkami bazylii.
POMIDORY ZAPIEKANE Z SEREM
SKŁADNIKI: 10dag pomidorów, 20dag żółtego startego sera, 2 łyżki oleju z oliwek, jajo, sól, pieprz, 2 garście posiekanego koperku, szczypiorku i natki.
PRZYGOTOWANE: Żaroodporne naczynie posmarować oliwą. Umyte pomidory pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu. Start res wymieszać z jajkiem i rozłożyć na pomidorach. Przyprawić. Zapiec w temp. 180C do stopienia się sera. Po wyjęciu posypać zieleniną. Podawać z pieczywem i masłem.
·         POMIDORY ZAPIEKANE W CIEŚCIE
To danie jest warte zachodu :) naprawdę bardzo smaczne. Jeżeli ktoś nie lubi zagniatania ciasta, to równie dobrze można kupić gotowe ciasto francuskie zrolowane.
SKŁADNIKI: 4 bardzo duże pomidory, 10 dag chudego wędzonego boczku, 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany, 5 jaj, 1 szkl. mąki pszennej, 5 łyżek masła, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Dokładnie zagnieść gładkie ciasto z mąki, 1 jaja, szczyptą soli i masłem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić wodą i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na chrupko na patelni. Pozostałe jaja wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać poszatkowane zioła i wymieszać. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć naczynie żaroodporne. Ułożyć na nim połówki pomidorów, zalać mieszanką mleka i jaj, posypać skraweczkami boczku o zapiec w piekarniku 200C przez 40-50 min. Podawać posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz