PORY JAKO DODATEK DO MIĘS
I RYB
SKŁADNIKI: 2 pory, ½ marchewki, koperek, pieprz, sok z
cytryny, ½ szkl. śmietany, 1 łyżeczka „Ziarenek smaku” lub podobnej przyprawy,
1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka masła, sól.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone kawałki porów i pół-plasterki marchwi zalać ½ szkl. wody, dodać „Ziarenka smaku”, sól, pieprz i gotować aż pory będą miękkie. Wyjąć. Dodać sok z cytryny, posiekany koperek. Mąkę przysmażyć na maśle, dodać wywar warzywny, śmietanę, zamieszać i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Pory podawać olane sosem jako dodatek do mięs lub ryb, albo w większej ilości jako samodzielne danie.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone kawałki porów i pół-plasterki marchwi zalać ½ szkl. wody, dodać „Ziarenka smaku”, sól, pieprz i gotować aż pory będą miękkie. Wyjąć. Dodać sok z cytryny, posiekany koperek. Mąkę przysmażyć na maśle, dodać wywar warzywny, śmietanę, zamieszać i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Pory podawać olane sosem jako dodatek do mięs lub ryb, albo w większej ilości jako samodzielne danie.
PORY ZAPIEKANE
Pory są
niedoceniane w naszej kuchni. Ja często je wykorzystuję nie tylko do zup, lecz
do sałatek i na gorąco.
SKŁADNIKI: 8 białych części porów, łyżka masła, kubek
tartego żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy, 1 ½ szkl rosołu lub
rozpuszczona kostka rosołowa, 1 łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Umyte dokładnie pory poszatkować w
kręgi, udusić w rosole i doprawić do smaku. Żaroodporne naczynie posmarować
oliwą oliwek, przełożyć tam pory,
posypać podsmażoną w maśle tartą bułką i serem, krótko zapiec.
PANIEROWANY
SELER W ZIELONYM
SOSIE
SKŁADNIKI: 2 duże selery, 1 jajko, 10dag bułki
tartej, 1 kubek jogurtu greckiego, 1 pęczek szczypiorku, pęczek koperku, 2
łyżki masła, sól, biały pierz, 4 łyżki ostrej musztardy.
PRZYGOTOWANIE: Opłukany i poszatkowany koperek i
szczypiorek zmiksować z jogurtem. Obrane i umyte selery pokroić w grube
plastry. Obgotować je w lekko osolonej wodzie, osuszyć. Obtoczyć w rozmąconym
jajku, potem posmarować jedną stronę musztardą, obtoczyć z obu stron w tartej
bułce i smażyć z obu stron na złoto w 2 łyżkach tłuszczu. Podawać z surówką z
pomidorów polane sosem szczypiorkowo – koperkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz