PORY I SELER


PORY  JAKO  DODATEK  DO  MIĘS  I   RYB
SKŁADNIKI: 2 pory, ½ marchewki, koperek, pieprz, sok z cytryny, ½ szkl. śmietany, 1 łyżeczka „Ziarenek smaku” lub podobnej przyprawy, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka masła, sól.
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone kawałki porów i pół-plasterki marchwi zalać ½ szkl. wody, dodać „Ziarenka smaku”, sól, pieprz i gotować aż pory będą miękkie. Wyjąć. Dodać sok z cytryny, posiekany koperek. Mąkę przysmażyć na maśle, dodać wywar warzywny, śmietanę, zamieszać i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Pory podawać olane sosem jako dodatek do mięs lub ryb, albo w większej ilości jako samodzielne danie.
PORY ZAPIEKANE
Pory są niedoceniane w naszej kuchni. Ja często je wykorzystuję nie tylko do zup, lecz do sałatek i na gorąco.
SKŁADNIKI: 8 białych części porów, łyżka masła, kubek tartego żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy, 1 ½ szkl rosołu lub rozpuszczona kostka rosołowa, 1 łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE: Umyte dokładnie pory poszatkować w kręgi, udusić w rosole i doprawić do smaku. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą  oliwek, przełożyć tam pory, posypać podsmażoną w maśle tartą bułką i serem, krótko zapiec.  
PANIEROWANY  SELER  W  ZIELONYM  SOSIE
SKŁADNIKI: 2 duże selery, 1 jajko, 10dag bułki tartej, 1 kubek jogurtu greckiego, 1 pęczek szczypiorku, pęczek koperku, 2 łyżki masła, sól, biały pierz, 4 łyżki ostrej musztardy.
PRZYGOTOWANIE: Opłukany i poszatkowany koperek i szczypiorek zmiksować z jogurtem. Obrane i umyte selery pokroić w grube plastry. Obgotować je w lekko osolonej wodzie, osuszyć. Obtoczyć w rozmąconym jajku, potem posmarować jedną stronę musztardą, obtoczyć z obu stron w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoto w 2 łyżkach tłuszczu. Podawać z surówką z pomidorów polane sosem szczypiorkowo – koperkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz