PRZETWORY Z WARZYW

Własne przetwory nie tylko są zdrowe, ale mają inny smak i aromat, więc po co się truć kupnymi? No i co  w końcu jest ważniejsze, nasze zdrowie czy czas, który poświęcimy na robienie zapasów na zimę? Poza tym jak się dobrze policzy, to ceny kupowanych przetworów są wyliczone z kapelusza, więc można też zaoszczędzić sporo :) 
  • SAŁATKA Z BURACZKÓW OD PANI BĄCZKOWEJ
SKŁADNIKI: 5 kg buraków, 1,5 kg marchii, 1 kg czerwonej papryki, 1 kg cebuli, 1 szkl. oleju, 1 szkl. octu 10%, sól, pieprz, 1szkl. cukru, 7 liści laurowy, 10 ziaren ziela angielskiego, może być kminek.
PRZYGOTOWANIE: Buraki i marchew ugotować, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Wszystko wymieszać, poddusić, włożyć do słoików  i pasteryzować. Bardzo smaczne :)
  • SUPER SAŁATKA Z BURAKÓW CIOCI KAZI
SKŁADNIKI: 8 buraków, 8 papryk, 4 cebule, 1 szkl. octu 10%, 1 łyżka soli, pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 szkl. oleju, 3/4 szkl. cukru.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować buraki, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Papryki i cebule pociąć w paski. Wymieszać warzywa, przyprawy, ocet i olej i lekko poddusić. Zostawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia włożyć do słoików i pasteryzować. PYCHOTA:) 
  • BARDZO DOBRA SAŁATKA Z CUKINII
SKŁADNIKI: 4kg cukinii, 1/2 kg marchwi, 1/2 kg cebuli, 1/2 szkl. cukru, sól, 1 szkl.octu 10%, 3/4 szkl.oleju, 3 duże ząbki czosnku, natka pietruszki, łyżeczka papryki ostrej lub chili, koperek, natka.
PRZYGOTOWANIE: Utrzeć marchew na grubych oczkach. Cukinię i cebulę pokroić w piórka. Cebulę posolić i odstawić, a cukinię odstawić bez przypraw. Czosnek zmiażdżyć praską. Odcisnąć cebulę i cukinię. Wymieszać wszystkie składniki i nałożyć do słoików. Pasteryzować.
  • CZOSNEK MARYNOWANY PO HINDUSKU
SKŁADNIKI: 25 dag dużego czosnku, po 1 łyżeczce chili, tymianku, ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, liść laurowy, 3/4 szkl. oleju.
PRZYGOTOWANIE: Czosnek w skórce sparzyć we wrzątku zanurzając go przez 5 min. Obrać czosnek, włożyć do słoja i dodać wszystkie składniki, ustawić w ciepłym miejscu i przykryć gazą. Mieszać 3-4 razy dziennie. Po 4 dniach zlać do słoiczków, odstawić zakręcone na 7 dni. Pasteryzować. Ten sam olej można używać wiele razy.  
  •  SAŁATKA WIELOWARZYWNA
SKŁADNIKI: po 1 kg: papryki, pomidorów, cebuli, ogórków, marchewki, kapusty, jabłek, 1 szkl. octu 10%, 1 szkl. oleju, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Wszystko pokroić wg uznania, ale na drobne kawałki. Osobno posolić. marchew posypać cukrem. Zostawić na noc. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pozostałe przyprawy, ocet  i olej. Dusić wszystko na małym ogniu przez 40 min. Przełożyć do słoików. Pasteryzować. 
  • SAŁATKA Z OGÓRKÓW
SKŁADNIKI: dowolna ilość wg smaku: ogórki, cebula, liście selera, pomidory, kiszone ogórki.
ZALEWA:sól, pieprz, ziele angielskie, ocet, cukier, liść laurowy, woda - dobierać wg smaku, nie robić za dużo zalewy na 1 raz.
PRZYGOTOWANIE: Ogórki i cebulę pokroić w plastry i zostawić na noc. Następnego dnia przełożyć do słoików, dodać liście selera, pomidory, plastry kiszonych ogórków. Zalać zalewą i krótko pasteryzować.
  • SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
SKŁADNIKI: 2 kg zielonych pomidorów, 2 kg ogórków, 2 kg kapusty, 3/4 kg cebuli, sól, 1 l octu zagotowanego z 1/2 kg cukru, liściem laurowym, papryką i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE: Warzywa pokroić w plastry, posolić do smaku, odstawić na 24 godz. Odcisnąć z soku, wlać zagotowany ocet i zagotować. Gorące nakładać do słoików i pasteryzować pod kocykiem lub tradycyjnie.
  • DYNIA MARYNOWANA NA SŁODKO
SKŁADNIKI: 2 kg dyni, 50 dag cukru, 4 szkl. wody, 1/4 szkl. octu 10%, kilkanaście goździków, ziele angielskie po 2 do słoika,
PRZYGOTOWANIE: Obrany miąższ dyni pokroić w kostkę, zblanszować 3 minuty we wrzącej wodzie i osączony włożyć do słoików z zielem angielskim. Zalać natychmiast wrzącą, wodą zagotowaną z cukrem i goździkami. Odwrócić do góry dnem i trzymać  pod kocykiem lub pasteryzować 15-20 min. w 85 st. C. 
  • POWIDŁA Z DYNI
SKŁADNIKI: 3 kg dyni, 2 kg cukru, 3 cytryny, łyżeczka imbiru
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone kostki miąższu dyni rozgotować pod przykryciem w kilku łyżkach wody. Przetrzeć przez sito, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, imbir i odparowywać powoli cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Gorące przekładać do słoików, zakręcić i schować pod kocyk do ostygnięcia.
  • ZALEWA PANI DANKOWSKIEJ DO WSZYSTKIEGO
SKŁADNIKI: 5 szkl. wody, 1 szkl. octu 10%, 5 łyżek cukru, 1 łyżka soli, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki. 
PRZYGOTOWANIE: Zagotować, zalać, pasteryzować.
  • KECZUPY RÓŻNE
KLASYCZNY:
SKŁADNIKI: 4kg dojrzałych pomidorów, 2 kg jabłek(antonówki), 1,5 kg cebuli, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy, 3 goździki, chili, sól, kwasek cytrynowy na końcu, 1/2 szkl. musztardy.
PRZYGOTOWANIE: Obrane i rozdrobnione warzywa i owoce zagotować, przetrzeć przez sito, dodać zioła, odparować mieszając, żeby się nie przypaliły. Przelać do słoików i pasteryzować  pod kocykiem.
OD PANI LUCYNY
SKŁADNIKI: 5 kg pomidorów, 1 kg jabłek, 1/2 kg marchewki, 1/2 kg cebuli, 25 dag pietruszki, selerna końcu zmielone przyprawy: łyżka musztardy, sól, pieprz, paprykę, goździki.
PRZYGOTOWANIE: Warzywa rozgotować i przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać przyprawy, zagotować, pasteryzować.
Z JABŁEK Z TV
SKŁADNIKI: 1,5 kg jabłek (antonówki, mekintosz), 2 szkl. pokrojonej cebuli, 1,5 szkl. cukru, 3 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, 2 szkl. octu jabłkowego 6% lub 1 szkl. 10%, 1 szkl. wody.
PRZYGOTOWANIE: Obrane poćwiartowane jabłka rozgotować przykryte wodą na ostrym ogniu, aby były gęste. Dodać cebulę, cukier, ocet, przyprawy, zagotować na ostrym ogniu. Pasteryzować w słoikach.
Z POMIDORÓW Z TV
SKŁADNIKI: 1,5 kg pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 żabki czosnku, 2 łyżki oleju,  łyżka octu, pieprz, papryka, chili. Sparzone cząstki pomidorów, wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki gotować 35-40 min. Gdy sos będzie gęsty pasteryzować w słoiczkach.
MAMUSI
SKŁADNIKI: 6kg pomidorów, 10 cebul, 2 szkl. cukru, 4 łyżeczki soli, 2 szkl. octu 10%, 20 ziaren czarnego pieprzu, 10 goździków, 2 korzenie cynamonu, 1/2 gałki muszkatołowej, 1/4 łyżki papryki słodkiej, 10 ziaren ziela angielskiego, szczypta chili, 1/2 szkl. musztardy.
PRZYGOTOWANIE: Sparzone cząstki pomidorów, plastry cebuli, przyprawy w gałganku dusić 2 godz. mieszając. Przetrzeć przez sito, doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować w słoikach.
BUŁGARSKI
SKŁADNIKI: 2kg pomidorów, 1/2 kg jabłek, 1/2 kg jarzynki (marchew, pietruszka, seler), 1/4 kg cebuli, 1/4 kg cukru, 1 łyżka kminku, 50 d musztardy, 10g pieprzy zmielonego i w całości, 2 liście laurowe, 4 goździki, 3 łyżki soli, 200 ml octu 10%. 
PRZYGOTOWANIE: Pomidory, jabłka i warzywa zemleć w maszynce, dodać przyprawy, cukier i odstawić na 24 godz. Gotować na małym ogniu 3-4 godz. często mieszając. Przetrzeć przez sito, podgrzać i gorący pasteryzować w słoikach.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz