ZAPIEKANKA HISZPAŃSKA
SKŁADNIKI: 4 duże pomidory, 4 jaja, 4 ziemniaki, 4 łyżki mlek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki tymianku, zioła prowansalskie, sól, pieprz biały do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Obrane i pokrojone w plastry ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Obrane cebule pokroić w krążki. Pomidory pokroić w cząstki. Kłaść na rozgrzany olej ziemniaki, na to cebule, na końcu pomidory. Doprawić do smaku i dusić ok. 5-7 min. cały czas mieszając. Roztrzepać jaja z mlekiem i wylać na warzywa na patelni. Mieszać aż się zetnie. Podawać posypane posiekaną natką i kaparami.
RACUCHY ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI: 6 dużych ziemniaków, puszka tuńczyka w
sosie własnym, 50g masła, pęczek szalotki, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Wymyć ziemniaki i ugotować je w
łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzić, schłodzone obrać i zetrzeć na grubej
tarce lub pognieść widelcem. Posiekać tuńczyka i szczypiorek. Połączyć z
ziemniakami. Można dodać jajko, ale niekoniecznie. Podsmażać placuszki na
patelni teflonowej bez tłuszczu lub na odrobinie masła klarowanego. Podawać z
dwiema surówkami.
MUS Z ZIEMNIAKÓW I BURACZKÓW
SKŁADNIKI: 250 g ziemniaków dobrego gatunku (oryginalnie to ziemniaki - księżniczki Amandine), 100 g masła klarowanego, 300 g śmietanki lejącej, 1 ugotowany burak, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować burak i pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki. Ugotować w dużej ilości wody, odcedzić i zmiksować ze śmietanką i sklarowanym masłem. Doprawić solą i pieprzem do smaku, masę ziemniaczaną, które powinna być luźna. W oryginale wkłada się do syfony i przepuszcza pod ciśnieniem, można też przepuścić przez szprycę do ciasta. Podaje się w pucharkach, na dnie kostki buraka przykryte masą ziemniaczaną nałożoną dekoracyjnie z syfonu lub szprycy. Udekorować 2 listkami szczypiorku, jak na zdjęciu.
POSTNA ZAPIEKANKA MOJEJ BABCI TERLECKIEJ
SKŁADNIKI: ziemniaki, na 3 l garnek ziemniaków główka czosnku, 2/4 szkl. oleju konopnego lub z oliwek, tarta bułka, 2-3 jaja, szczypiorek, sól do smaku, pieprz czarny.
PRZYGOTOWANIE: Ugotować w łupinach ziemniaki zółte lub niebieskie. Utrzeć z solą zmiażdżony czosnek. Dodać trochę oleju i znowu utrzeć. Roztrzepać 2-3 jajka z solą, pieprzem i szczypiorkiem. Można dodać 1 szkl. kwaśnej śmietany, ale niekoniecznie. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokroić w plasterki, wymieszać z czosnkiem. Na dno garnka i na jego ścianki dać trochę oliwy, posypać bułką tartą, na to porcję ziemniaków, na to masę jajeczną, znowu porcję ziemniaków i znowu masę i tak do wyczerpania. Wygładzić, przykryć i zapiec w piekarniku. Pod koniec można odkryć i posypać startym serem.
MŁODE ZIEMNIAKI Z PATELNI
SKŁADNIKI: 1 kg młodych ziemniaków, 30 dag kiełbasy czosnkowej, 1 pęczek dymki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 mała gałązka rozmarynu lub 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego, sól, grubo zmielony pieprz czarny.
PRZYGOTOWANIE: Dokładnie wyszorowane ziemniaki pokroić w ćwiartki, kiełbasę pokroić w plastry, oczyszczoną dymkę pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju, wrzucić ziemniaki i smażyć na małym ogniu ok 10 min. Posypać solą, pieprzem i papryką. Dodać dymkę, kiełbasę i igiełki zdjęte z gałązki rozmarynu. Smażyć jeszcze 5-7 min. Mieszać w trakcie smażenia. Podawać gorące ze zsiadłym mlekiem.
ZIEMNIAKI A LA VILLEROI
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 łyżka migdałów, 1,5 szkl. mąki, 2 jaja, 2/3 szkl. mleka, sól, pieprz do smaku, 1 szkl. oliwy lub oleju.
PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki pokroić w plastry, zalać wrzącą wodą i ugotować na półmiękko. Odcedzić, posypać zmielonymi migdałami i pieprzem. Mąkę, jaja i mleko ubić trzepaczką. Maczać ziemniaki w cieście i smażyć na złoty kolor w silnie nagrzanym tłuszczu. Odsączyć na papierze kuchennym.Bardzo dobre do drobiu i mięs saute.
ZIEMNIAKI PO LYOŃSKU
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 3-4 cebule, szkl. rosołu lub wywaru z kości, 1 łyżka siekanej natki, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa.
PRZYGOTOWANIE:Surowe ziemniaki pokroić w plastry, posypać przyprawami, polać tłuszczem i podpiec na ruszcie. Usmażyć pół talarki cebuli, ale nie rumienić. Ziemniaki i cebulę ułożyć warstwami w brytfance, zalać rosołem, posypać natką i przyprawami i piec aż do wchłonięcia rosołu i zrumienienia. Dobre do mięs pieczonych.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA SPOSÓB
NIEMIECKI
Tej sałatki nauczyłam się w Niemczech i często ją robię bo ma w sobie tyle ciekawych smaków...
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 kiszone lub marynowane ogórki, kubek jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, musztarda.
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 kiszone lub marynowane ogórki, kubek jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, musztarda.
PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrać, pokroić w plastry.
Cebulę i ogórki kiszone posiekać w kostkę. Dodać jogurt, majonez i musztardę i
zamieszać. Schłodzić przed podaniem.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Z OGÓRKIEM
Twórczość własna, a efekty sami ocenicie :)
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, duży ogórek wężowy, ½ szkl. bulionu z drobiu, 5 łyżek octu winnego, sól, pieprz.
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, duży ogórek wężowy, ½ szkl. bulionu z drobiu, 5 łyżek octu winnego, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrać, pokroić w plastry.
Cebulę posiekać w kostkę, szczypiorek i koperek posiekać. Obrany ogórek
przekroić na pół i pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać, zalać bulionem,
doprawić octem, solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz