PRZYKŁADOWE ZESTAWY DAŃ

MENU    A LA  F R A N C A I S E 

Francuzi odżywiają się inaczej niż my i inaczej spożywają swoje posiłki, przywiązują do nich większą wagę, celebrują je, mają one za zadanie nie tylko nasycić lecz też sprawiać radość. Bardzo lubię kuchnię francuską. I chociaż uważam, że śniadania na sposób polski są ciekawsze i zdrowsze, to obiad na sposób francuski może nas czegoś nauczyć... Oto kilka przykładowych zestawów obiadowych ze strony www.cuisineAZ.com. Zestawy te są przeznaczone dla osób, które mają w tygodniu mało czasu i chcą się odżywiać zdrowo, tanio i nie monotonnie. Każdy zestaw składa się zawsze z 3 dań: przystawki (P), dania głównego (DG) i deseru (D), bo zupy je się we Francji tylko zimną. Dania są wyliczone dla 2 osób. Oczywiście jest do nich dobrane odpowiednie wino... :) Każdy dzień jest podłączony do linku, na którym możecie zobaczyć zdjęcia dań, gdyż sposób ich podania odbiega od tradycyjnego, więc na prawdę warto zobaczyć ... :)

P: pomidory faszerowane serkiem ze szczypiorkiem i miętą
DG: piersi kurczaka z morelami i ryżem
D: tiramisu z gruszkami i czekoladą
P: mus z puree z kostkami buraczków
DG: zapiekanka z bakłażanem  i szynką parmeńską
D: ciasto z jabłek, gruszek i herbatników 
P: mus marchewkowo - cukiniowy
DG: hamburger
D: ciasto orzechowo - czekoladowe
P: sałatka z buraków, fety i mięty
DG: łosoś z jabłkami
D: ciasto waniliowe z Savoie 
P: tuńczyk z estragonem
DG: quiche z cukinii (bez ciasta)
D: banany zapiekane z migdałami
P: koktajlowe pomidorki z kozim serem i bazylią 
DG: lazania ze szpinakiem i kozim serem
D: mus jabłkowy z batonikiem
P: krewetki z głębokiego tłuszczu
DG: sznycel wieprzowy z curry
D: mus orzechowy

MENU A LA POLONAISE   :)

Tradycyjna kuchnia polska też przewidywała 3 dania obiadowe: zupa (Z), danie główne (DG) i deser (D). Na przykład:


WIOSNA
LATO
Z: szczawiowa z jajkiem
DG:
ryba po grecku, ziemniaki z wody, mizeria
D:
budyń waniliowy
Z: grzybowa z łazankami
DG:
potrawka z kury, ryż, fasolka szparagowa
D:
naleśniki z serem polane konfiturą malinową
Z: koperkowa z lanymi kluseczkami
DG:
smażone filety rybne, ryż gotowany, surówka z rzodkiewki, ogórka i szczypiorku z jogurtem
D: kisiel żurawinowy
Z: szmaragdowa ze szpinaku
DG: żeberka duszone z młodą kapustą, ziemniaki z wody
D: jogurt zmiksowany z porzeczkami
Z: rosół z domowym makaronem
DG:
kurczę faszerowane  po polsku, puree, sałata masłowa z pomidorem, ogórkiem, szalotką
D:
sernik wiedeński
Z: kapuśniak z młodej kapusty na wędzonce
DG: pierogi z truskawkami polane jogurtem
D: kremówki

Z: botwinka z jajkiem na twardo
GD:
zrazy z pieczarkami, kasza gryczana, utarte jabłko z marchewką
D:
truskawki z cukrem i jogurtem
Z: szparagowa zaciągnięta kaszą manną
DG: papryki nadziewane mięsem, brokuły i brukselka
D: jagodzianki
Z: kalafiorowa zabielana jogurtem z grzankami
DG:
klopsiki w sosie koperkowym, makaron wstążki, surówka z  pekińskiej z papryką, pomidorem i ogórkiem
D:
babka piaskowa
Z: krem z porów
DG: wątróbka duszona z jabłkiem, bigos z kabaczka
D: owoce leśne z jogurtem
Z: z sałaty masłowej
DG:
pierogi leniwe z bułką tartą
D:
kompot lub mus rabarbarowy
Z: gaspacho
DG: cukinia faszerowana mięsem,
D: tarta z owocami
Z: szpinakowa z groszkiem ptysiowym
DG:
spaghetti z sosem bolońskim
D:
skubaniec z truskawkami
Z: rabarbarowa z kruchymi paluszkami
DG: sztuka mięsa w sosie chrzanowym, ziemniaki z wody, marchewka kandyzowana
D: jogurt  zmiksowany z owocami
Z: z ogórków gruntowych z koperkiem, zabielana
DG: piersi kurczaka duszone z cebulką, frytki z selera,
D: mus czekoladowy
Z: chłodnik z jogurtu
DG: kotlety wietnamskie z piersi kurczaka, frytki, fasolka szparagowa
D: sernik
JESIEŃ
ZIMA
Z: krupnik polski
DG:
zrazy bite z kaszą gryczaną, marchewką z groszkiem w beszamelu
D:
galaretka owocowa
Z: jarzynowa
DG:
kotlet schabowy, puree, kapusta zasmażana
D:
sałatka owocowa

Z: pomidorowa z kostką z kaszy manny
DG:
kotlet mielony, bukiet warzyw gotowanych i surowych, frytki
D:
budyń czekoladowy
Z: barszczy ukraiński
DG:
sztuka mięsa z sosem koperkowym, kopytka, buraczki
D:
bezy kawowe

Z: flaczki po warszawsku
DG:
kalafior z bułką tartą, puree, jajko smażone
D:
kisiel żurawinowy
Z: kapuśniak na żeberkach
DG:
pierogi ruskie ze skwarkami
D:
mus owocowy
Z: barszcz czerwony czysty  z krokietami
DG:
zrazy zawijane z grzybami, kapusta czerwona na winie
D:
kruche babeczki z owocami i kremem
Z: rybna z kluseczkami
DG:
placki ziemniaczane ze śmietaną
D:
jogurt z konfiturą wiśniową
Z: jarzynowa zabielana
DG:
gulasz wołowy, kluski śląskie, szparagi z wody z bułką tartą
D:
szarlotka na gorąco z bitą śmietaną
Z: serowa z grzankami
DG: lazanie z mielonym mięsem i szpinakiem,
D: jabłka zapiekane z konfiturami
Z: grochówka na wędzonce
DG:
kasza gryczana polana duszonymi pieczarkami w jogurcie, sałatka z buraczków
D: kisiel wiśniowy
Z: kartoflanka
DG: kotleciki rybne, risotto, mizeria
D: murzynek

Z: chlebowa
DG: gołąbki z sosem grzybowym
D:
galaretka z jogurtu
Z: selerowa z groszkiem ptysiowym
DG: zapiekanka ziemniaczana, sałatka z kiszonych ogórków
D: mleczko waniliowe
Z: barszcz czysty z krokietem
DG:
pasztet dyniowo – marchewkowy,
D:
owoce w galaretce
Z: cebulowa z grzanką
DG: kotlety z karkówki duszone w warzywach, surówka z kapusty białej
D: czekolada gorąca z piankami
Z: żurek z jajkiem
DG: bigos z kabaczka, ryba z folii, talarki ziemniaków,
D: sałatka owocowa

Z: z papryki konserwowej na żeberkach
DG:
kotlety serowe surówka z marchewki i jabłka
D: babka piaskowa

Samo porównanie menu francuskiego i naszego pokazuje gdzie leży błąd i dlaczego Francuzki nie tyją... Dzisiaj taki sposób odżywania się może tylko spowodować tycie i odkładanie się tłuszczyku, którego nie jesteśmy w stanie spalić. Chcąc schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim jeść zdrowo i jednocześnie ubogo-energetycznie. 
W całodziennej racji pokarmowej, przy zachowaniu 1.000kcal dziennie musi się znaleźć: 
  • pieczywo mieszane 80g (2 cienkie kromki chleba i 1 cienka kromka bułki lub 4 płaty chleba chrupkiego = 200kcal)
  • mleko 400g (2 niepełne szklanki = 190kcal)
  • twaróg chudy 80g (= 80kcal)
  • masło 5g (1 płaska łyżeczka = 35kcal)
  • wędliny (zawsze chude) 30g (na przykład 1,5 plasterka szynki = 45kcal)
  • mięso, drób, chude ryby 150g (= 160kcal)
  • ziemniaki 130g (1 średni = 85kcal)
  • warzywa różne 500g (= 130kcal)
  • owoce różne 70g ( = 70kcal)
  • olej sojowy, słonecznikowy 5g (1 łyżeczka = 85g)
  • cukier 5g (1 płaska łyżeczka = 20kcal)
Wiemy już, że powinniśmy posiłki rozłożyć na 5 w ciągu dnia i ostatni powinien być spożywany do godz.17. Kalorie powinny być też rozłożone wg modelu:
  1. I śniadanie 250kcal
  2. II śniadanie 100kcal
  3. obiad 350kcal
  4. podwieczorek 100kcal
  5. kolacja 200kcal
Na przykład:
  1. herbata zielona, chleb razowy lub chrupki, twaróg z rzodkiewkami i szczypiorkiem
  2. owoce sezonowe
  3. zupa szczawiowa z jajkiem, bitki wołowe w sosie jarzynowym, lub 1/2 piersi kurczaka smażona na ruszcie, kasza gryczana, bukiet gotowanych warzyw, surówka z warzyw sezonowych
  4. jogurt ze zmiksowanymi czarnymi porzeczkami
  5. kalafior z wody, grzanka z wędliną, pomidor, napój z owoców róży
Bardzo ciekawe zestawy posiłków na cały tydzień znalazłam na blogu  smak-zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz