Francuzi odżywiają się inaczej niż my i inaczej spożywają swoje posiłki, przywiązują do nich większą wagę, celebrują je, mają one za zadanie nie tylko nasycić lecz też sprawiać radość. Bardzo lubię kuchnię francuską. I chociaż uważam, że śniadania na sposób polski są ciekawsze i zdrowsze, to obiad na sposób francuski może nas czegoś nauczyć... Oto kilka przykładowych zestawów obiadowych ze strony www.cuisineAZ.com. Zestawy te są przeznaczone dla osób, które mają w tygodniu mało czasu i chcą się odżywiać zdrowo, tanio i nie monotonnie. Każdy zestaw składa się zawsze z 3 dań: przystawki (P), dania głównego (DG) i deseru (D), bo zupy je się we Francji tylko zimną. Dania są wyliczone dla 2 osób. Oczywiście jest do nich dobrane odpowiednie wino... :) Każdy dzień jest podłączony do linku, na którym możecie zobaczyć zdjęcia dań, gdyż sposób ich podania odbiega od tradycyjnego, więc na prawdę warto zobaczyć ... :)
P: pomidory faszerowane serkiem ze szczypiorkiem i miętą
DG: piersi kurczaka z morelami i ryżem
D: tiramisu z gruszkami i czekoladą
P: mus z puree z kostkami buraczków
DG: zapiekanka z bakłażanem i szynką parmeńską
D: ciasto z jabłek, gruszek i herbatników
P: mus marchewkowo - cukiniowy
DG: hamburger
D: ciasto orzechowo - czekoladowe
P: sałatka z buraków, fety i mięty
DG: łosoś z jabłkami
D: ciasto waniliowe z Savoie
P: tuńczyk z estragonem
DG: quiche z cukinii (bez ciasta)
D: banany zapiekane z migdałami
P: koktajlowe pomidorki z kozim serem i bazylią
DG: lazania ze szpinakiem i kozim serem
D: mus jabłkowy z batonikiem
P: krewetki z głębokiego tłuszczu
DG: sznycel wieprzowy z curry
D: mus orzechowy
MENU A LA POLONAISE :)
Tradycyjna kuchnia polska też przewidywała 3 dania obiadowe: zupa (Z), danie główne (DG) i deser (D). Na przykład:
WIOSNA
|
LATO
|
Z: szczawiowa z jajkiem
DG: ryba po grecku, ziemniaki z wody, mizeria D: budyń waniliowy |
Z: grzybowa z łazankami
DG: potrawka z kury, ryż, fasolka szparagowa D: naleśniki z serem polane konfiturą malinową |
Z: koperkowa z lanymi
kluseczkami
DG: smażone filety rybne, ryż gotowany, surówka z rzodkiewki, ogórka i szczypiorku z jogurtem
D: kisiel żurawinowy
|
Z: szmaragdowa ze szpinaku
DG: żeberka duszone z
młodą kapustą, ziemniaki z wody
D: jogurt zmiksowany z
porzeczkami
|
Z: rosół z domowym
makaronem
DG: kurczę faszerowane po polsku, puree, sałata masłowa z pomidorem, ogórkiem, szalotką D: sernik wiedeński |
Z: kapuśniak z młodej
kapusty na wędzonce
DG: pierogi z truskawkami
polane jogurtem
D: kremówki
|
Z: botwinka z jajkiem na
twardo
GD: zrazy z pieczarkami, kasza gryczana, utarte jabłko z marchewką D: truskawki z cukrem i jogurtem |
Z: szparagowa zaciągnięta
kaszą manną
DG: papryki nadziewane
mięsem, brokuły i brukselka
D: jagodzianki
|
Z: kalafiorowa zabielana jogurtem
z grzankami
DG: klopsiki w sosie koperkowym, makaron wstążki, surówka z pekińskiej z papryką, pomidorem i ogórkiem D: babka piaskowa |
Z: krem z porów
DG: wątróbka duszona z jabłkiem,
bigos z kabaczka
D: owoce leśne z jogurtem
|
Z: z sałaty masłowej
DG: pierogi leniwe z bułką tartą D: kompot lub mus rabarbarowy |
Z: gaspacho
DG: cukinia faszerowana
mięsem,
D: tarta z owocami
|
Z: szpinakowa z groszkiem
ptysiowym
DG: spaghetti z sosem bolońskim D: skubaniec z truskawkami |
Z: rabarbarowa z kruchymi
paluszkami
DG: sztuka mięsa w sosie
chrzanowym, ziemniaki z wody, marchewka kandyzowana
D: jogurt zmiksowany z owocami
|
Z: z ogórków gruntowych z
koperkiem, zabielana
DG: piersi kurczaka
duszone z cebulką, frytki z selera,
D: mus czekoladowy
|
Z: chłodnik z jogurtu
DG: kotlety wietnamskie z
piersi kurczaka, frytki, fasolka szparagowa
D: sernik
|
JESIEŃ
|
ZIMA
|
Z: krupnik polski
DG: zrazy bite z kaszą gryczaną, marchewką z groszkiem w beszamelu D: galaretka owocowa |
Z: jarzynowa
DG: kotlet schabowy, puree, kapusta zasmażana D: sałatka owocowa |
Z: pomidorowa z kostką z
kaszy manny
DG: kotlet mielony, bukiet warzyw gotowanych i surowych, frytki D: budyń czekoladowy |
Z: barszczy ukraiński
DG: sztuka mięsa z sosem koperkowym, kopytka, buraczki D: bezy kawowe |
Z: flaczki po warszawsku
DG: kalafior z bułką tartą, puree, jajko smażone D: kisiel żurawinowy |
Z: kapuśniak na żeberkach
DG: pierogi ruskie ze skwarkami D: mus owocowy |
Z: barszcz czerwony
czysty z krokietami
DG: zrazy zawijane z grzybami, kapusta czerwona na winie D: kruche babeczki z owocami i kremem |
Z: rybna z kluseczkami
DG: placki ziemniaczane ze śmietaną D: jogurt z konfiturą wiśniową |
Z: jarzynowa zabielana
DG: gulasz wołowy, kluski śląskie, szparagi z wody z bułką tartą D: szarlotka na gorąco z bitą śmietaną |
Z: serowa z grzankami
DG: lazanie z mielonym
mięsem i szpinakiem,
D: jabłka zapiekane z
konfiturami
|
Z: grochówka na wędzonce
DG: kasza gryczana polana duszonymi pieczarkami w jogurcie, sałatka z buraczków
D: kisiel wiśniowy
|
Z: kartoflanka
DG: kotleciki rybne, risotto,
mizeria
D: murzynek
|
Z: chlebowa
DG: gołąbki z sosem grzybowym
D: galaretka z jogurtu |
Z: selerowa z groszkiem
ptysiowym
DG: zapiekanka
ziemniaczana, sałatka z kiszonych ogórków
D: mleczko waniliowe
|
Z: barszcz czysty z
krokietem
DG: pasztet dyniowo – marchewkowy, D: owoce w galaretce |
Z: cebulowa z grzanką
DG: kotlety z karkówki
duszone w warzywach, surówka z kapusty białej
D: czekolada gorąca z
piankami
|
Z: żurek z
jajkiem
DG: bigos z kabaczka,
ryba z folii, talarki ziemniaków,
D: sałatka
owocowa
|
Z: z papryki konserwowej
na żeberkach
DG: kotlety serowe surówka z marchewki i jabłka
D: babka piaskowa
|
Samo porównanie menu francuskiego i naszego pokazuje gdzie leży błąd i dlaczego Francuzki nie tyją... Dzisiaj taki sposób odżywania się może tylko spowodować tycie i odkładanie się tłuszczyku, którego nie jesteśmy w stanie spalić. Chcąc schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim jeść zdrowo i jednocześnie ubogo-energetycznie.
W całodziennej racji pokarmowej, przy zachowaniu 1.000kcal dziennie musi się znaleźć:
- pieczywo mieszane 80g (2 cienkie kromki chleba i 1 cienka kromka bułki lub 4 płaty chleba chrupkiego = 200kcal)
- mleko 400g (2 niepełne szklanki = 190kcal)
- twaróg chudy 80g (= 80kcal)
- masło 5g (1 płaska łyżeczka = 35kcal)
- wędliny (zawsze chude) 30g (na przykład 1,5 plasterka szynki = 45kcal)
- mięso, drób, chude ryby 150g (= 160kcal)
- ziemniaki 130g (1 średni = 85kcal)
- warzywa różne 500g (= 130kcal)
- owoce różne 70g ( = 70kcal)
- olej sojowy, słonecznikowy 5g (1 łyżeczka = 85g)
- cukier 5g (1 płaska łyżeczka = 20kcal)
- I śniadanie 250kcal
- II śniadanie 100kcal
- obiad 350kcal
- podwieczorek 100kcal
- kolacja 200kcal
- herbata zielona, chleb razowy lub chrupki, twaróg z rzodkiewkami i szczypiorkiem
- owoce sezonowe
- zupa szczawiowa z jajkiem, bitki wołowe w sosie jarzynowym, lub 1/2 piersi kurczaka smażona na ruszcie, kasza gryczana, bukiet gotowanych warzyw, surówka z warzyw sezonowych
- jogurt ze zmiksowanymi czarnymi porzeczkami
- kalafior z wody, grzanka z wędliną, pomidor, napój z owoców róży
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz